Hrvatski radio

Radio Zadar

Gotovo polovica zadarskih vozača ne propušta pješake na pješačkom

14.04.2016.

14:59

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija provela je akciju “Dan ljubaznosti u prometu”. Oko 50 učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića nadziralo je poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima u Zadru. 44% vozača nije dalo prednost pješacima.

Jučer od 10 do 13 sati, Odbor za promet Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Autoklubom Zadar-HAK i Strukovnom školom Vice Vlatkovića,proveo je preventivnu akciju u prometu pod nazivom  “Dan ljubaznosti u prometu” u kojoj je oko 50 učenika navedene škole nadziralo i evidentiralo poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima u Zadru.

Učenici  su na 12 pješačkih prijelaza u Zadru, koji nisu označeni semaforima, evidentirali ukupno 4 885 vozila. Od ukupnog broja vozila, 56% vozača se pravovremeno zaustavilo i pravilno propustilo pješake, dok 44% vozača nije postupalo sukladno njihovim zakonskim obavezama.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na slijedećim pješačkim prijelazima:

-       66% u ul. Marka Marulića, kod Bolnice

-       65,5% u ul. Obala Kneza Branimira, kod zgrade „Ljepotica“

-       64% u ul. Obala Kneza Branimira, kod kavane „Branimir“

 a najmanje:

-       34% u ul. Zadarskog mira 1358, „Forum“

-       45% u ul. Zrinsko-Frankopanska, kod „glavne pošte“

-       45% na raskrižju B. J. Jelačića-Put Murata 

Cilj ove akcije bio je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima, dok rezultati zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.