Hrvatski radio

Radio Zadar

Govorili da uzgaja drogu, ali sada... Prva žetva industrijske konoplje

12.11.2020.

14:02

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Na 15 hektara zemljišta u Smilčiću odvija se prva žetva industrijske konoplje. Riječ je o pilot-projektu koji je u prvom redu bio financijski izazovan, ali proizvođač Mario Lončar je zadovoljan rezultatima. Ima zadovoljavajuć urod, ima kupca i vidi budućnost u uzgoju konoplje u Ravnim kotarima.

Uzgajao je artičoke, breskve, brojno povrće... Ali odsad će, kaže, uzgajati samo konoplju. Industrijsku, da ne bi bilo zabune, kaže usred polja na ulazu u Smilčić poljoprivrednik Mario Lončar. U koncesiju je uzeo 15 hektara državnoga zemljišta i krenuo bez ikakvog predznanja, kaže za HRT:

Dobro je, ostvarit će se nekakva dobit. S obzirom na velika ulaganja za prvu godinu to nije tako loše.

Nije loše jer po hektaru očekuje i do dvije i pol tone uroda, a ugovorena cijena je 7 do 10 kuna po kilogramu. Uz državni poticaj od 5 tisuća kuna po hektaru. Financijski zvuči dobro iako je baš zbog financijski problem žetva i kasnila.

Ali ekološka proizvodnja industrijske konoplje u Ravnim kotarima sada daje prve rezultate i zato je zadovoljan i Goran Perović Mungos, jedan od inicijatora ove proizvodnje. Sve je krenulo u veljači stručno-znanstvenim skupom pod pokroviteljstvom Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije na kojem se čulo o raznovrsnosti ove sirovine:

O uporabi konoplje u preko 25.000 proizvoda u svim sferama industrije. sama biljka može zamijeniti hekatre i hektare šume u proizvodnji papira i kao sirovina za ogrijev. Dokazali smo da je moguće uzgojiti konoplju na ovom području, ali ne uspijemo li proširiti proizvodnju na više od ovih 15 hekatara i ne dobijemo pomoć zajednice i Ministarstva poljoprivrede onda će ovaj projekt stati.

Nakon žetve konoplja ide u sušaru, još jedno Lončarevo ulaganje od 15-ak tisuća erua. A onda ju otkupljuje poznati proizvođač industrijske konoplje Marko Cerjan. Tako uhodan posao već je, kaže Lončar, zainteresirao susjedne poljoprivrednike koji su isprva bili skeptični:

A bilo je svašta... Od toga da uzgajam drogu do onih koji su razumjeli ovu priču. Ali već sada su svi shvatili da to nije droga već biljka od koje se da puno toga napraviti.

Možda ova vijest i velik potencijal industrijske konoplje pokrene i druge pa se poveća obradivost poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji koja je trenutačno na mršavih 10-ak posto.

ŽETVA KONOPLJE

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.