Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Nin slavi svoj dan

07.06.2018.

16:05

Autor: Ivana Matešić

foto: I. Matešić / HRT centar Zadar

foto: I. Matešić / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Grad Nin danas slavi svoj dan, a na današnji dan 879. godine, papa Ivan VIII uputio je u Nin tri pisma knezu Branimiru u kojima je priznao hrvatsku državu. U sklopu proslave Dana grada, na Trgu kneza Višeslava u Ninu otvoren je drugi sajam proizvođača ,,Mareta''.

Usprkos elementarnoj nepogodi u rujnu prošle godine, koja je na ninskom području prouzročila velike štete, gradonačelnik grada Nina, Emil Ćurko najavljuje rekordnu sezonu:

       Ja moram napomenuti ovu elementarnu nepogodu koja se dogodila u rujnu prošle godine. Mi smo očekivali da ćemo imati manji broj gostiju, ali vidimo da nam je sezona krenula rano tako da plaže su nam spremne, spremno dočekujemo sezonu i mislim da ćemo ovu godinu imati rekordnu po broju turista u gradu Ninu. Mostovi su u postupku javne nabave, za nekoliko dana bi trebale biti otvorene ponude i izabran izvođač tako da ćemo vidjeti kada dobijemo izvođača što se može raditi tokom ljeta, a normalno da ne ugrožavamo turističku sezonu u gradu.

U sklopu proslave dana grada, na Trgu kneza Višeslava u Ninu otvoren je drugi sajam proizvođača ,,Mareta''. Cilj je podrška malim proizvođačima u promociji i povećanju vidljivosti lokalnih proizvoda. Jedan od izlagača je i proizvođač slavnog ninskog šokola Slavko Štulić:

       U procesu proizvodnje i kvalitete ovog proizvoda, najveću ulogu igra kvalitetno meso, ninska bura, po mogućnosti malo dima, ali isto tako kvalitetna sol iz ninske solane.

Na svoje proizvode ponosni su i Eugen Novaković, Mladenka Motušić i Vesna Zalović...

Eugen Novaković: Ja tradicionalno nudim moje maslinovo ulje, ekstra djevičansko, zatim suhe smokve, delicije od suhih smokvi, kobasice, valjuške, okruglice sa sokom od bazge, uvaljane u med, uvaljane u orah.

Mladenka Motušić: Imam dvije vrste sira, smokvenjak, domaći med i domaće maslinovo ulje.

Vesna Zalović: Danas kao i obično maslinovo ulje, kiseljeni motar, đemovi od smokve, jedan sa origanom, drugi sa šljivom i ružmarinom, đem od šljive i lavande, đem od grožđa plavac mali, magunja i sama smokva.

Manifestacija se održava do večernjih sati, a danas otvorenu izložbu u Muzeju ninskih starina pod nazivom Lux et mare možete razgledati i idućih dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.