Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Pag dobio u upravljačke ruke svoja dva vrijedna kulturna spomenika

11.02.2019.

14:52

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Riječ je o kuli Skrivanat i utvrdi Fortica koja se nalazi u blizini paškog mosta.Ugovor o ustupanju ovih objekata iz 15. odnosno 17. stoljeća potpisali su danas ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. Idući korak je renovacija i podizanje kulturne ponude.

Kula Skrivanat izgrađena je u 15. stoljeću, a njena izgradnja poklapa se sa rađanjem novog grada Paga 1443. godine. Danas je jedina postojeća od ukupno devet kula koje su branile grad Pag . Nažalost i u skladu s nazivom danas je skrivena od očiju javnosti, a na licu mjesto jasno je i zašto, otkriva nam gradnačelnik Fabijanić. Kula je bilo u funkciji devedesetih godina, no 

A nakon odrađene papirologije plan je zatražiti sredstva iz eu fondova. S utvrdom Fortica koja je u prošlosti bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između Paga i kopna sitacija je puno bolja. Naime, tu je u suradnji s državom već odrađena zahtjevna obnova. Sada se razmišlja o sadržaju, a jedan bi mogao biti posebno atraktivan za goste: Tu će biti glazbeni koncerti, a razmišljamo o žičari. 

Ministar Goran Marić kao uvijek u ovakvim prilikama naglašava: Ovakvih mjesta ima diljem zemlje, no Ministarstvo i ova Vlada ima misiju svim županijama, gradovima, općinama omogućiti da ovakvu imovinu aktiviraju u što karećm roku.  

Slijedeća je na redu Matasovićeva palača koja propada - u središtu Paga, no neće se stati na baštini i spomenicima.

Župan Božidar Longin također je prisustvovao potpisivanju: Razgovarali smo i o gospodarskim zonama, POS- ovoj gradnji i puno toga, imamo dobru komunikaciju sa Ministarstvom državne imovine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.