Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad poklanja besplatni razgled Unescove baštine

04.07.2019.

10:33

Autor: Maja Savić

Grad poklanja besplatni razgled Unescove baštine

Grad poklanja besplatni razgled Unescove baštine

Foto: - / -

U povodu godišnjice uvrštenja zadarskog fortifikacijskog sustava na UNESCO-ov Popis svjetske baštine od sutra do nedjelje u Zadru su organizirane besplatne rute razgleda povijesnog dijela uz vođenje turističkih vodiča iz udruge Donat.

 

Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa izrade odgovarajuće dokumentacije i evaluacije prijedloga, UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu pozitivno je ocijenio projekt pod nazivom "Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća: Stato da terra - zapadni Stato da Mar" na zasjedanju u Krakovu, u Poljskoj, 9. srpnja 2017. godine te je donio odluku da se ovo kompleksno dobro upiše na Popis svjetske baštine uz ostale obrambeni sustav grada Zadra. Profesor Vinko Bakija koji je na čelu zadarskih vodiča iz udruge ne skriva zadovoljstvo uspješnom prepoznatom kulturno povijesnom misijom Zadra ali smatra da se takvo priznanje treba bolje valorizirati :

" To je nešto s čim se uistinu ponosimo ali tek je poticaj za istinsko brendiranje. Turisti posebno s azijskog područja, pomno prate gdje su oznake UNESCO zaštićenih gradova ili povijesnih dijelova"

Zadar je inače grad utvrda, još od doba Rimskog carstva, postoje više nizova utvrdnog zidnog platna sa pripadajućim ostacima. Sa izumom baruta došlo je promjene strategije ratovanje i oni elegantni zidovi nisu više mogli izdržati udare i morali su se prilagoditi, prepričava prof. Bakija

" Oni su bili reciklirani i iskorišteni za gradnju obrambenog zidnog platna 8 metara širine i visine te punjeno kamenjem i utabanom zemljom kao i pentagonalnim bastionima. To je tada bio novitet u obrambenom sustavu Europe te je omogućavalo uvid odakle dolaze neprijatelji. Kao takvo je prepoznato je i zaštićeno od strane "UNESCA".

I premda je zadarsko priznanje velika stvar za hrvatsku kulturu turisti danas još uvijek na prvo mjesto prioriteta i atrakcija stavljaju morske orgulje te Pozdrav suncu. To je i razumljivo obzirom na orginalnosti spoja prirode, arhitekture i umjetnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.