Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Zadar nudi potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

10.09.2020.

12:33

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra objavio je Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Zadra za ovu godinu. Radi se o nepovratnim sredstvima, a sveukupno je iz gradskoga proračuna za tu namjenu osigurano pola milijuna kuna.

Ovo je već deseta godina provedbe programa potpore našoj poljoprivredi i ruralnom razvoju – podsjeća gradski pročelnik Ivica Katić, a za tu je namjenu ove godine osigurano pola milijuna kuna:

       Radi se o de minimis potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju i to su dakle nepovratna sredstva koja već godinama dodjeljujemo našim OPG-ima i pravnim i fizičkim osobama koje imaju registriranu poljoprivrednu djelatnost a kojima je sjedište na području rada Zadra i koji poljoprivrednu proizvodnju obavljaju na području naše Zadarske županije. Maksimalni iznos potpora iznosi 45 tisuća kuna, dakle može se javiti po svim mjerama ali je maksimalni iznos po jednom OPG-u tj. jednom korisniku 45 tisuća kuna.

Podizanje trajnih nasada, izgradnja poljoprivrednih objekata, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, potpora promociji i plasmanu proizvoda – samo su neke od mjera predviđenih ovim programom:

       U zadnje vrijeme imamo dosta prijava za kupnju raznoraznih strojeva i uređaja tipa tresača maslina, nabavku novih priključaka za strojeve, tako da ima raznovrsnih zahtjeva ali su svi oni ovim našim mjerama pokriveni.

U pripremi su još tri natječaja koja će ići tijekom mjeseca rujna - natječaj za potpore malom gospodarstvu u vrijednosti pola milijuna kuna, ići će i natječaj za potpore tradicijskim obrtima i prvi put ove godine program potpora otočnom gospodarstvu pa kad se sve zbroji:

       Bit će, dakle, sveukupno ova četiri programa, milijun i 250 tisuća kuna - direktnih potpora iz proračuna Grada Zadra koje će, nada se pročelnik Katić, pomoći opstanku gospodarstva pogođenog korona-krizom.

pročelnik Ivica Katić - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.