Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Zadar: proračun je stabilan, SDP iznosi neistine

03.06.2015.

15:37

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj konferenciji za medije zadarskoga SDP-a, iznijeto je niz neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o podacima iz Proračuna Grada Zadra - priopćili su iz gradske uprave kao odgovor na tvrdnje iznesene na današnjoj konferenciji .

Priopćenje koje potpisuje pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Zadra Grozdana Perić objavljujemo u cijelosti :   

 

Unatoč činjenici da je ova Vlada smanjila Proračun Grada Zadra u 2015. za 30 milijuna kuna, on je stabilan, a prihod iznosi 351 milijun kuna. Manjak prihoda iznosi ( kumulativno više godina ) 86.070.781,05 kuna. To je točan podatak koji proizlazi iz financijskih podataka, a ne nekakvog dojma. Ilustracije radi, kumulativni višegodišnji manjak Grada Rijeke iznosi 234.368.655kuna, dok je samo u 2014. iznosio 25.056.685 kuna.
Krediti za likvidnost su dozvoljeni od 2012. izmjenama Zakona o proračunu, pa se i nisu mogli koristiti prije, a Grad Zadar je tu zakonsku mogućnost iskoristio tek u šestoj godini krize.
Program mjera za pokriće manjka primjenjuje se od 2010. godine. Već tada su, među ostalim, smanjene plaće zaposlenika i dužnosnika Gradske uprave za 10%, a u prošloj godini za još 3% zaposlenicima te 5% dužnosnicima. Također su smanjeni rashodi u svim segmentima, a istodobno su se zadržali svi standardi i nije zamrla investicijska aktivnost, što je vidljivo iz niza projekata.
Što se tiče troškova putovanja, oni ukupno iznose 595.487 kuna od čega je Gradska uprava potrošila 233.815,00 kuna, a sve su ostalo troškovi putovanja korisnika gradskoga proračuna ( škole, JVP Zadar, ustanove...) te troškovi putovanja za potrebe EU projekata.
Troškovi radne obuće i odjeće ukupno iznose 270.656 kuna i to za prometnu mladež i komunalne redare oko 52 tisuće kuna, a preostali iznos plaćen je korisnicima proračuna ( JVP, DV Latica, osnovne škole, Dom za starije i nemoćne sv. Frane.
Što se tiče opreme i namještaja koji se spominju, Gradska uprava je za svoje potrebe redovitog poslovanja iskoristila samo 92 tisuće kuna, a ostatak novca plaćen je za opremu i namještaj korisnika proračuna ( škole, vatrogasci...).
Ovo su točni i službeni podaci, a sve ostalo su neistine koje se, nažalost, koriste u politikantske svrhe.


Pročelnica UO za financije Grada Zadra
Grozdana Perić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.