Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Zadar sudjelovat će u ovogodišnjemu izdanju projekta Od izvora do mora

28.03.2023.

13:21

Autor: RZD

Od izvora do mora

Od izvora do mora

Foto: RZD / Radio Zadar

Ove godine u projektu Od izvora do mora sudjeluje 28 gradova.

Uz promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjega izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.


Pravo sudjelovanja u projektu Coca - cole, Kozuma i Udruge gradova na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume neko svoje područje.


- U kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan - Dignano, Zabok i Zlatar.


- U kategoriji srednjih gradova (od 15 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.


- U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika), uz Zadar, ove će godine sudjelovati: Bjelovar, Rijeka, Split, Varaždin, Velika Gorica i Osijek.

Od izvora do mora

Od izvora do mora

Foto: RZD / Radio Zadar

Od 15. travnja do 31. svibnja gradovi će organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje.


Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenog otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje.

Od izvora do mora

Od izvora do mora

Foto: RZD / Radio Zadar

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.


Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.