Hrvatski radio

Radio Zadar

13:23 / 09.03.2022.

Autor: Filip Buzov / Grad Zadar

Grad Zadar već ovoga tjedna šalje humanitarnu pomoć svom prijateljskom gradu iz Ukrajine

ilustracija prikupljanje humanitarne pomoći

ilustracija prikupljanje humanitarne pomoći

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Na samom početku kolegija - zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio je slanje pomoći ukrajinskom gradu Brovariju s kojim su proteklih godina razvili bliske prijateljske odnose.


Gradu blizu Kijeva planiraju poslati dizelske agregate, sklopive krevete te razne higijenske potrepštine, a nastojat će se osigurati i lijekovi - koje su Ukrajinci zatražili.  Prema posljednjim podacima na području grada Zadra prijavljene su 24 osobe izbjegle iz Ukrajine, a koje mogu, napominju iz grada, računati na svu potrebnu pomoć. 


Sa službenih stranica grada Zadra 

Grad Zadar pruža pomoć i svim prognanim osobama koje su iz Ukrajine stigle u Zadar. Grad Zadar započeo je s provedbom humanitarnih aktivnosti kojima nastoji pružiti potrebnu pomoć stanovnicima ukrajinskog grada Brovarya s kojim je prijateljski povezan. U stalnoj komunikaciji s predstavnicima gradske uprave Brovaryau ovom trenutku iskazana je potreba za nabavkom lijekova, agregata, sklopivih kreveta i higijenskih potrepština. Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna. Pružanju pomoći za građane Brovarya uključile su se i gradska komunalna poduzeća. Prva dostava humanitarne pomoći s dizelskim agregatima, sklopivim krevetima i higijenskim potrepštinama, krenut će iz Zadra još ovog tjedna.

Kako je za samu nabavku zatraženih lijekova potreban višemilijunski iznos, u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, za pomoć građanima tog prijateljskog ukrajinskog grada, otvoren je račun:

RBA: HR582484008110130884

Poziv na broj: HR00 2214

Svrha uplate: Pomoć za Brovary – Ukrajina (obavezno navesti)

Osim neposredne pomoći Gradu Brovaryu, Grad Zadar pruža pomoć i svim prognanim osobama koje su iz Ukrajine stigle u Zadar.

Zadarski Crveni križ i Caritas Zadarske nadbiskupije redovito provode aktivnosti za osiguravanje osnovnih životnih potrepština (hrana, higijenski proizvodi, odjeća, posteljina…) izbjeglim osobama smještenim u Zadru.

Sukladno uputama Ministarstva zdravstva sve zadarske ugovorene zdravstvene ustanove, ugovorene privatne ordinacije i ljekarne osigurano je pružanje zdravstvene zaštite svim izbjeglim osobama iz Ukrajine.

Zadarske osnovne škole spremne su provesti proces uključivanja djece iz Ukrajine u odgojno obrazovni sustav.

Još jednom treba istaknuti kako pristigle osobe iz Ukrajine trebaju registrirati svoj dolazak i boravak na području Zadarske županije prijavom Crvenom križu na tel 023/318-098 ili 091/622-9094.

Tonski prilog Zadar šalje pomoć Ukrajini