Hrvatski radio

Radio Zadar

Građevinska dozvola za prvu fazu Aglomeracije Preko-Kali

14.02.2019.

11:55

Autor: Božidar Kolega

foto: opcina-kali.hr

foto: opcina-kali.hr

Foto: - / -

Izdana je građevinska dozvola za I fazu izgradnje sustava javne odvodnje i pročišćavanja sanitarnih otpadnih voda aglomeracije Preko-Kali, a još dvije građevinske dozvole su pred izdavanjem.

Dozvole su preduvjet za potpisivanje ugovora o sufinanciranju europskim novcem 150 milijuna kuna vrijednog projekta „Aglomeracija Preko-Kali". 

Kada se može očekivati raspisivanje prvih natječaja za izgradnju ovog za otočane vitalno važnog projekta voditelj projekta Mladen Lucin objašnjava:

       Već s ovim elementima mi imamo skoro pa sve preduvjete da bi projekt aglomeracije nakon kontrole tima iz Hrvatskih voda iz Zagreba mogli na Vladu, a Vlada daje suglasnost za potpisivanje ugovora o financiranju odnosno povlačenju sredstava za financiranje gradnji cijelog sustava aglomeracije Preko-Kali i to znači da bi tenderi mogli ići vanka. Pa mi računamo da bi tendere, to je sad moja želja, mogli objaviti na kraju ovog tromjesječja.

Aglomeracija će se izgrađivati tako da se dijelovi sustava što prije mogu staviti u funkciju

       Znači mi spajamo u jednoj fazi jedan dio elemenata iz Kali, jedna dionica kratka oko trajektnog pristaništa u Preku i Poljane, jedan dio, odnosno najveći dio Sutomišćice. Na taj način stvaramo cjeline koje mogu odmah biti u funkciji. Ne čekati cijeli projekt, a da nitko nema priključak na sustav odvodnje.

Ipak ono o čemu se još mora voditi računa, dodaje Lucin, je rast cijene rada:

       Na temelju aglomeracija koje su išle na javni natječaj di su te procjene vrijednosti gradnje probijene i to dosta probijene pokušavamo izbalansirati naš troškovnik u dogovoru s Hrvatskim vodama na način da kod nas, znači sve ove aglomeracije koje se tek sad spremaju za tenderiranje odnosno za objavu javnog natječaja da ne dođe do toliko ekstremnog probijanja.

Inače za pročišćivač otpadnih voda ravnomjerno će se natjecati tri tehnologije kako bi se pronašlo najbolje rješenje, te kako bi se prerađena tehnološka voda mogla koristiti za zalijevanje poljoprivrednih nasada.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.