Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradi se 100 novih POS stanova. Braniteljima će Medved riješiti problem?

05.03.2021.

13:48

Autor: Filip Matijević

Foto: Radio Zadar

Foto: Radio Zadar

Foto: - / -

"Predviđeni rok izgradnje je 600 kalendarskih dana. Investicija je vrijedna 64 milijuna kuna, od čega je 19 milijuna kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske. Predviđena cijena kvadrata stana u prodaji je 1215 eura."

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zadarski gradonačelnik Branko Dukić i direktor APN-a Dragan Hristov položili su kamen temeljac za izgradnju zgrade iz Programa poticane stanogradnje na lokaciji Crvene kuće u Zadru. Krajem 2022. tu bi se trebalo useliti 100 obitelji od njih 200-tinjak koliko ih je na listi za rješavanje stambenog pitanja. 

Do sada je u Zadru napravljeno 430 POS-ovih stanova, a današnjim polaganjem kamena temeljca za zgradu na Crvenim kućama taj će se broj do kraja 2022. povećati za stotinu. Ministar Darko Horvat najavio je da se nastavlja s projektom poticane stanogradnje i u Zadru i diljem Hrvatske, usprkos aktualnim izazovima:

Išlo je vrlo lako, zemljište je osigurala Vlada RH i vrlo brzo smo ga predali u portfelj APN-a. POS-ovi projekti idu dalje, tu ne stajemo unatoč nedaćama koje su donijeli potresi, covid kriza i usporavanje gospodarstva. Poruka mladima je jasna. 

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio je i skoru izgradnju škole, dječjeg vrtića i sve potrebne infrastrukture da Crvene kuće postanu funkcionalno naselje. A pojasnio je i stanje s listama za POS-ove stanove na kojoj su 204 obitelji:

Moramo još napraviti kompletno revidiranje liste. Naći će se oko 150 njih koji će željeti do stana. Mi nećemo ispuniti cilj jer će ostati sigurno 50-ak ljudi. Za stanove u ovoj zgradi nije predviđeno da idu u najam, no to je plan već za sljedeći POS-ov projekt u Zadru. Za mlade obitelji koje ne mogu ući u veliki kredit to je vrlo važno, plaćati samo najam, a kasnije sve što plate ulazi u cijenu otkupa.

U fokusu nam je da mladi ne odu iz Zadra. Stambeno pitanje tu je presudno, mi ni sa POS-ovim stanovima nećemo stati, a za zapošljavanje će veliku ulogu imati razvoj Gospodarske zone Crno.

Direktor APN-a Dragan Hristov iznio je detalje ove investicije:

Predviđeni rok izgradnje je 600 kalendarskih dana. Investicija je vrijedna 64 milijuna kuna, od čega je 19 milijuna kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske. Predviđena cijena kvadrata stana u prodaji je 1215 eura.

Gradonačelnik Dukić sastao se i sa stanarima obližnje zgrade za branitelje i stradalnike Domovinskoga rata koji se električnom energijom već petu godinu – otkad je u požaru stradala podzemna garaža – opskrbljuju putem dotrajalih vanjskih kablova. Obećao im je dolazak ministra branitelja Tome Medveda.

Zadarski gradonačelnik obznanio je i da se razmišlja i o izgradnji stanova koji bi se davali u najam s pravom otkupa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.