Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik Dukić: razvoj zadarskog Sveučilišta ne smije stati !

22.05.2020.

14:58

Autor: Zadarsko Sveučilište/ Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Na zadarskom Sveučilištu održano je svečano potpisivanje ugovora kojim se grad Zadar obvezuje sufinancirati izgradnju studentskog doma i restorana s 6,2 milijuna kuna. Podsjećamo,riječ je o projektu Novog kampusa čija je izgradnja počela početkom godine, a dovršetak se očekuje u travnju 2021 god.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić danas su u Rektoratu potpisali Sporazum o sufinanciranju troškova gradnje u provedbi projekta Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Gradsko vijeće  jednoglasno je na sjednici 14. listopada donijelo odluku o sufinanciranju projekta sa 6,24 milijuna kuna, koji su bili potrebni kako bi se projekt vrijedan preko 81 milijun kuna mogao realizirati.

- Kada se netko upušta u projekte iz fondova Europske unije, mora računati da će od početka do kraja morati prijeći preko barem 40 stuba. Neki posustaju zbog zapreka, a mi smo zahvaljujući gradonačelniku i Gradskom vijeću prešli preko njih kao da smo na ravnici. Hvala još jednom svim članovima Gradskog vijeća koji su bez dvojbe dignuli ruku za 6,2  milijuna kuna, koliko je nedostajalo da bi se projekt završio, rekla je uoči potpisa ugovora rektorica D. Vican.

Studentskim domom i restoranom, istaknula je, značajno će se povećati studentski standard - u 129 soba bit će gotovo 300 ležajeva za studente, dok će se u restoranu s 500 sjedećih mjesta dnevno moći posluživati do 3.800 obroka.

Gradonačelnik Branko Dukić :

- Ovih šest milijuna kuna bit će Gradu možda i teret s obzirom na sve neprilike, ali držimo da je to važno za našu budućnost, da se Zadar mora razvijati kao sveučilišni grad. Ne moramo govoriti koliko je studentima bitan smještaj, kroz što sve prolaze zbog razvoja turizma. Svjesni smo da je ovo i dalje nedostatno prema onome što sve moramo napraviti, ali vjerujem da je to jedan veliki korak ka rješavanju studentskog pitanja. Naša suradnja je vrlo aktivna i vjerujem da će u budućnosti biti  još više ovakvih prilika za zajedničke projekte, rekao je Dukić, nakon čega se pristupilo potpisivanju sporazuma.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Sveučilištu u Zadru su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 67.433.433,38 kuna, a razliku do pune vrijednosti projekta (81.068.738,85 kuna) osigurali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja (13,99 milijuna kuna) i Grad Zadar (6,24 milijuna kuna). Završetak radova usklađen s provedenim arheološkim radovima predviđen je za 29. travnja 2021. godine.

prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.