Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik Kalmeta: Zadar, naš žilavi mediteranski starac

24.11.2015.

14:36

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zalagat ćemo se da Zadar ostane centar županije, a ne ispostava velikih gradova, jer ne postoji niti jedan povijesni, gospodarski, znanstveni ili administrativni argument da tako ne bude i sutra - kazao je na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Unatoč svim problema u državi, Zadar i Zadarska županija, bilježe najveće povećanje broja zaposlenih u odnosu na proteklih 25 godina.

              Zadar, naš žilavi mediteranski starac nepresušnog mladenačkog duha, danas iznadprosječni hrvatski grad koji je prepoznala i Europa.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta pohvalio se projektima sufinanciranim iz Europskih fondova - obnovom u ratu izranjavanje Kneževe palače koja će kako je rekao uskoro postati dom zadarske kulture i umjetnosti. Istaknuo je i mjere poticanja poduzetništva i samozapošljavanja mladih:

            Želimo da mladi ostanu u Zadru . Ova i buduća vremena su vaša prilika da postavite nova pitanja, otvarate nova vrata i kreirate potpuno nove mogućnosti. Imate našu potporu .

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja Zadranima koji su svojim djelovanjem ostavili trag u javnom životu grada. U zahvalama, u ime svih nagrađenih i dr. Boris Labar i Davor Aras, odbojica dobitnici nagrade za životno djelo, bili su inspirirani pjesništvom.

Aras: Teče, teče, teče jedan slap. Što u njemu znači naša mala kap ? Da bi zadarski slap mogao sjati i kaplja ovih pomaže ga tkati.

dr. Labar: Svoje obraćanje započeti ću neuobičajeno, stihovima koje upućujem svojem gradu Zadru - Mada su razarali te preodviše, tvoj osta čar. Od kamena je cvijeta, stopa je često tiha, prošlost je sjeta, al uz nju vedra sadašnjica diše...

Nadahnut je bio i gradonačelnik Kalmeta. Svoj je govor završio rečenicom Za Zadar možemo sve staviti na kocku, ali nikad ne smijemo na kocku staviti Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.