Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik: na Višnjiku se neće graditi nogometni stadion

24.02.2016.

15:50

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ništa se neće graditi bez javne rasprave i obvezatne procedure - uvjerava zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je danas gostujući u našoj emisiji Aktualni sat govorio i o brojnim gradskim kapitalnim projektima poput Višnjika, te uvjerava - ništa se neće raditi protiv interesa građana.

 Zadarski gradonačelnik još jednom je zahvalio trojici mladih sugrađana koji su osmislili kampanju bez koje grad ne bi bio proglašen europskom najdestinacijom. Nju ćemo i opravdati, ali i proslaviti, dodaje Kalmeta:

                Napravit ćemo jednu fešticu u gradu, da ipak to proslavimo, jer ne dobija se jedna takva titula svaki dan. Apsolutno da moraju se svi upregnuti da mi to i opravdamo. 

A kako opravdati očekivanja sugrađana i rekreativaca kada je u pitanju Višnjik. Kalmeta kaže, ništa se neće graditi bez javne rasprave i obvezatne procedure. O čemu je već razgovarao i sa zadarskim sportašima:

           Kako oni budu željeli, kako javnost bude željela, tako ćemo i napraviti.  Ja kao gradonačelnik nikad nisam u gradu napravio nešto što nije htjela velika većina građana. Ja sam se u gradu rodio, ja ću ovdje živiti, ovdje će živjeti i moja djeca, nema šanse da bi ja išta napravio ili forsirao nešto na uštrb nečega , a pogotovo na uštrb javnog interesa građana. 

Najviše prijepora izazvala su nagađanja kako bi se na Višnjiku gradio stadion: Najprije, tko će graditi stadion ? Niti tko ima para niti tko ima..., mislim nikome to na pada na pamet, možda bude za 50 godina ili 40, dakle nema šanse, kazao je Kalmeta u emisiji.

A kad je novac u pitanju - Europska unija osigurala ga je za obnovu Kneževe palače. Nakon poteškoća s Ploterom na novi natječaj se javilo nekoliko tvrtki - najjeftinija ponuda je 19,5 milijuna kuna. Zakon o javnoj nabavi je jasan - bira se najpovoljniji ponuđač:

              Ako svi parametri koji su traženi u tom natječaju zadovoljavaju, naravno da će onda biti izabrana najjeftinija ponuda, ali ostavimo to komisiji koja to radi. Nama je interes sve to čim prije završiti, mi smo uvrstili tu točku dnevnog reda i na sljedeću sjednicu gradskog vijeća u srijedu, jer gradsko vijeće mora potvrditi tu odluku.

Idući tjedan, potvrdio je gradonečelnik, trebali bi doznati i tko će nam voditi gradski turizam.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.