Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik o centralizaciji i ukidanju ovlasti

23.01.2017.

14:33

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Boravak potpredsjednice Vlade Martine Dalić u Zadru, gradonačelnik Božidar Kalmeta iskoristio je za opasku o centralizaciji pod krinkom racionalizacije. Nedopustivo je da se Zadru ukidaju ovlasti u carinskim, poreznim, mirovinskim i zdravstvenim poslovima, rekao je Kalmeta.

To otežava poslovanje naših gospodarstvenika, kazao je Kalmeta i dodao: Želimo da se status carine i porezne uprave i Hrvatskoga zavoda za mirovinsko i zdravstveno vrati, da sve bude onako kako je u Zadru nekad funkcioniralo. U postupku je izmjena Uredbe o carinama kojom se uz ostalo predviđa, uz četiri dosadašnja centra, Split, Rijeku, Zagreb i Osijek, u novim izmjenama još dodati dva centra, Dubrovnik i Vukovar. Opet tu nema Zadra. Upravo sam danas poslao pismo i ministru financija i ravnatelju Carine, rekao je gradonačelnik Kalmeta.

Predsjednik Upravnog vijeća Luke Gaženica Božidar Longin podsjetio je potpredsjednicu Vlade na dovršetak Luke Gaženica, odnosno projekt dovršetka obalnog zida za što se čeka suglasnost Vlade. Rekao je i kako će se za 15 dana otvoriti natječaj za prvu koncesiju međunarodnog prometa: Međunarodni promet odnosi se na kruzerski dio i ono što je nama Zadranima najvažnije - linija Zadar - Ankona pa ćemo obvezati budućeg koncesionara da nam osiguraju tu liniju tijekom cijele godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.