Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik predaje vlast nepoznatom nasljedniku

11.02.2020.

13:12

Autor: HRT Radio zadar

foto: Fabio Šimićev/TZG Zadar

foto: Fabio Šimićev/TZG Zadar

Foto: - / -

"Bomba ovogodišnjeg Zadarskog karnevala i njegova glavna zvijezda bit će Rita Ora te ćemo time popraviti neuspjeh njezina prošlogodišnjeg koncerta u Zadru" rekao je u uvodu konferencije za novinare uoči početka karnevalskih zbivanja u Zadru direktor Turističke zajednice Zadar Mario Paleka.

 
Na taj je način najavio ton čitave presice održane u sumračnom, ali i scenografski za ovu prigodu uređenom prostoru crkve sv.Dominika. Neno Stojaković, suradnik - scenograf TZ Zadar objasnio je zbog čega je ovogodišnji program Zadarskog karnevala proširen na čak 11 dana i zašto će se koncepcijski razlikovati od dosadašnjih.

"U zadnje dvije godine je bilo očito da se počela gubiti energija zadarskog karnevala i da programski treba nešto mijenjati. Čini se da nisu dobro prošla zbivanja na velikim prostorima pa smo se ove godine odlučili na više programa u manjim prostorima. Zato su organizaciju uključeni i HNK, Koncertni ured Zadar, Gradska knjižnica i Kazalište lutaka Zadar", kazao je Stojaković.

Karnevalska zbivanja počinju u petak u 11 sati na Narodnom trgu kada će aktualni gradonačelnik Branko Dukić predati ključeve grada još nepoznatom karnevalskom gradonačelniku. Njegovo ime je, kako su organizatori objasnili, tajna zbog "predizborne šutnje". Kako je u petak i Valentinovo program primopredaje vlasti nastavlja se na Trgu s Ružama za vas – podjelom ruža iz velikih buketa.

Prvi karnevalski tjedan nastavlja se u subotu "INAGURACISKO KARNEVALSKIM BALinom", velikim balom pod maskama u Kneževoj palači. Svima koji na ovaj bal dođu pod maskama ulaz je besplatan, a za one nepripremljene cijena ulaznice je 30 kuna. Bal počinje u 20 sati, a glavni su zabavljači "Jacksons's Five" odnosno prerušeni Zadarski gudački kvartet s gostujućim DJ-om.
Ponedjeljak i utorak su dječji karnevalski dani: do sada su za tradicionalni defile Zadarskog 057 karnevalića prijavljene 34 skupine djece iz dječjih vrtića što znači, rečeno je na presici, da će u defileu po gradu sudjelovati oko 1.300 djece.
Karnevalski četvrtak, petak i subota popunjeni su nizom drugih programa – radionica na kojima će se izrađivati maske, velikim plesnjakom u petak pa velikim Maskogradom na Nardonom trgu u subotu te večernjim proglašenjem najbolje maske i karnevalskim plesom u sv.Doiminiku. I oko njega.
Glavni događaj ovogodišnjeg Zadarskog karnevala svakako je velika Karnevalska povorka u nedjelju, 23.veljače koja počinje u 14 sati. Do sada je prijavljeno 19 karnevalskih skupina koje će defilirati Liburnskom obalom te Kalelargom do Narodnom trga na kojem će u 18 sati biti proglašene najbolje karnevalske skupine - najavili su iz zadarske TZ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.