Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik se družio s barkajolima i novinarima

15.12.2016.

15:45

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrijeme je predblagdanskih primanja, pa je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima upriličio tradicionalan prijem za Barkajole. Potom se družio i s novinarima zadarskih redakcija, kojima je poručio da su mediji stup demokracije.

Zaželjevši barkajolima i njihovim obiteljima čestit Božić te obilje zdravlja i uspjeha u novoj 2017. godini, gradonačelnik Kalmeta istaknuo je da je Zadar turistički grad, da svoje napore usmjerava u razvoj i izgradnju turističke infrastrukture,  sadržajno obogaćuje i upotpunjuje turističke programe, razvija prometnu infrastrukturu te podržava niskotarifne aviokompanije, a sve s ciljem produžetka turističke sezone na cijelu godinu. Budući da su zadarski barkajoli dijelom u svom poslu vezani i na turizam, gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će s povećanjem broja turista koji dolaze u naš grad i za barkajole biti više posla.

Zadarski barkajoli zahvalili su gradonačelniku i zadarskoj gradskoj upravi na podršci rekavši da doista ljeti imaju više posla i prometa dok zimi uglavno prevoze stalne putnike koje poznaju imenom i prezimenom. No, prvo i najvažnije pravilo diskrecije je da „sve što čuju u kaiću –u kaiću i ostaje“. Prepričavajući svoja iskustva i doživljaje s posla naglasili su da turistima nastoje objasniti da su u njihovim brodicama svi putnici jednaki, bez obzira na platežnu moć.

Također, barkajoli su upozorili na probleme s kojima se susreću, poput cisterni s gorivom koje sa đige pune jahte gorivom, a skrenuli su pozornost i na ulične svirače koji izvode svoje glazbene perfomanse na Morskim orguljama zbog kojih posjetitelji ne mogu uživati u njihovom zvuku. Gradonačelnik je obećao da će naložiti službama da ispitaju o čemu se radi. Također, naglasio je da će izgradnja hotela s pet zvjezdica na Maraski pozitivno utjecati na posao barkajola jer će u taj hotel gosti dolaziti tijekom cijele godine, a svi sadržaji koji su i sada javni ostat će javni.

Gradonačelnik je na kraju susreta još jednom ponovio da su barkajoli svojevrsni simbol grada i da njihova djelatnost neće doći u pitanje te da će ih grad i dalje pomagati. Ujedno je, u svoje i u ime svojih kolega i djelatnika gradske uprave, svim građanima grada Zadra zaželio čest Božić i uspješnu Novu 2017. godinu.

Družeći se kasnije s novinarima zadarskih i nacionalnih medija gradonačelnik Kalmeta je istaknuo kako su mediji važan dio demokratskoga društva, te da je svaka kritika dobrodošla. Istaknuo je, kako su važni lokalni mediji koji Zadar predstavljaju i na nacionalnoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.