Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradska glazba svira evergreene

20.08.2017.

10:41

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Narodnom trgu večeras koncert Gradske glazbe Zadar. Gradska glazba će izvesti dio svog bogatog repertoara koji uključuje i popularne evergreen skladbe poput ABBA-e, Beatlesa, Henryja Mancinija i slično. Koncert počinje u 21 sat.

Na inicijativu Josipa Perlinija u Zadru je godine 1871. osnovana Gradska glazba Zadar. Prvi dirigent glazbe je bio Aleksandar Dionisi. O razdoblju do kraja Drugog svjetskog rata zna se vrlo malo jer je sva dokumentacija o Gradskoj glazbi izgubljena. 

Nakon završetka drugog svjetskog rata počelo je okupljanje malog broja glazbenika koji su ostali u gradu, uz dirigenta Josipa Kreizu, glazbari su surađivali s tadašnjom Vojnom glazbom i priređivali različite nastupe. Neko vrijeme o Gradskoj glazbi brigu je vodilo poduzeće «Bagat», a od 1950. za dirigenta je postavljen Alfons Svoboda. Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova, te zbog napornog rada, truda i ulaganja glazbara, i mnoštva uspješnih nastupa dobiva i Nagradu grada Zadra 1966. Maestro Jožef Mesaroš preuzima vodstvo Gradske glazbe 1981. te ostaje na tom mjestu do 1994. Vrijedno je spomenuti kako je glazba djelovala i za vrijeme Domovinskog rata te se stavila na raspolaganje 112. brigadi HV-a i izvršavala protokolarne obveze. U Domovinskom ratu je aktivno sudjelovalo osam glazbara. 

Godine 1996. Gradskoj glazbi dodijeljene su nove prostorije na korištenje u ulici dr. Franje Tuđmana, a za dirigenta je postavljen maestro Marin Čović. Ovaj čin, kao i svesrdna, nesebična i kontinuirana pomoć i suradnja s gradskim Poglavarstvom podigla je uvjete rada na zavidnu razinu. Nagradu grada Zadra za doprinos glazbenoj kulturi Gradska glazba dobiva i 2001. godine povodom proslave 130. godina postojanja. Danas Gradska glazba broji oko četrdeset aktivnih članova od kojih je veliki broj mladih izraslih iz «Male škole» koju vode iskusniji glazbari. Orkestar nastupa u Zadru, cijeloj županiji, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti. Nakon iznenadne smrti maestra Marina Čovića početkom 2008. godine na njegovo mjesto dolazi Tomislav Košta. Od tada se još intenzivnije radi na povezivanju sa puhačkim orkestrima diljem Hrvatske i u inozemstvu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.