Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradska knjižnica Zadar obilježava Svjetski dan čitanja naglas

01.02.2022.

11:30

Autor: Iva Rogić

Matea Bakmaz

Matea Bakmaz

Foto: Iva Rogić / Radio Zadar

Gradska knjižnica Zadar pridružuje se velikom globalnom projektu obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, sutra 2. veljače 2022. godine cjelodnevnim programom. 

"Ovoj smo se akciji priključili s ciljem promicanja pismenosti kao jednog od temeljnih ljudskih prava" - rekla je Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice Zadar gostujući u jutarnjem programu Radio Zadra. 


Gradska knjižnica organizira programe u Središnjoj knjižnici i u ograncima: Crno, Ploča, Aleksandar Stipčević i Bili Brig. Na dječjem odjelu središnje knjižnice gostovat će članica udruge ZaPis - Ana Vidov čitati djeci svoje priče. Tijekom dana djelatnici knjižnice djeci će čitati  dijelove različitih romana u nekoliko termina.

"To je samo jedna od akcija kojom se promiče čitanje i važnost čitanja. Na svjetskoj razini, važno je naglasiti da čitanje mora biti dostupno svima, da svi imaju pravo na pismenost i da je čitanje jedna od temeljnih vještina koja je preduvjet za sve ostale uspjehe u životu koje su vezane za stjecanje novih znanja i vještina."

Matea Bakmaz

Gostujući u programu Radio Zadra, Bakmaz je odgovorila i na pitanje u kojoj je fazi razvoja trenutno Odjel za mlade u sklopu budućeg Centra za mlade: 


"Trenutno je u fazi pripreme i uređenja prostora. Završni radovi su u tijeku. Što se tiče programskog dijela, planiramo jedan dio polica ostaviti "prazno" da mladi svojim sugestijama i željama ukažu na ono što žele da im se pribavi i što očekuju od nas. Nastojimo pratiti aktualnosti unutar knjižničarske struke, ali i svijeta mladih i svega onog što njih zanima. Što se tiče vremenskog roka - otvaranje očekujemo tijekom ove godine." 


U ovoj godini, osim bogatog programa kojeg priprema Gradska knjižnica, planira se i prostorno širenje: 


"U sklopu Providurove palače planirano je otvorenje ogranka Grad, još jedan ogranak Gradske knjižnice, gdje se knjižnica vraća na staru lokaciju. Planirano je prebacivanje zavičajne zbirke i otvorenje studijske učionice. Planiran je i odjel za odrasle. Također, planiran je i ogranak Kožino - u sklopu prostora Područne škole Kožino. Uvijek nam je drago biti blizu djeci, uklopiti ih u naše programe i poticati na čitanje." 


Cijeli razgovor poslušajte na linku:

Matea Bakmaz na Radio Zadru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.