Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradsko groblje i kao galerija na otvorenom

19.11.2018.

11:32

Autor: S. Dražić

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

U Zadru se održava dvodnevni stručni skup o grobljima i pogrebnim uslugama u funkciji razvoja turizma i očuvanja kulturne baštine. Organizira ga časopis Komunal, a domaćin je zadarska tvrtka Nasadi.

Kroz dva dana programa će ponuditi stručna predavanja s temama kulture, turizma, a važan dio odnosi se i na financiranje projekata iz EU fondova.

Groblja se sve više ne teretiraju samo kao posljednja počivališta najmilijih već i kao mjesta kulturne baštine, pa tako i zadarsko Gradsko groblje, koje se ubraja u jedno od najljepših u Hrvatskoj, pronalazi svoje mjesto u turističkoj ponudi Zadra: 

       Naime, mi smo već dvije godine članica ASC-a, udruge koja okuplja znamenita groblja Europe starija od 100 godina čiji je glavni cilj da se prezentira povijest i kulturna baština u turističke svrhe. Tako da smo u ove dvije godine organizirali obilaske grobalja s turističkim vodičima i zainteresiranim građanima.

Direktor zadarskih Nasada Lenko Ugrinić ističe da je već dosta učinjeno na turističkoj valorizaciji Gradskoga groblja.

       Imamo kompjuterske tražilice tj. pametni telefoni kao multimedijalni vodič za sve što se nalazi na Gradskom groblju. Postoje brojni spomenici iz bogatih obitelji koji su gradili monumentalne spomenike što je jako zanimljivo za pogledati. Imamo i organizirane ture s vodičima.

Lidija Pliberšek, predsjednica ASC-a, međunarodne europske udruge koja okuplja značajna povijesna groblja ističe kako smo na dobrom putu da prezentiramo groblja kao dio kulturne bašatine.

Kroz dva dana ovaj će stučni skup o grobljim i pogrebnim uslugama, uz ostalo, dati i pozitivne primjere prostorno-planskih i arhitektonskih rješenja u upravljanju grobljima, a zadarski će Nasadi predstaviti problematiku planiranja i izgradnje potpuno novog groblja u Crnom, što je u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj rijedak slučaj.

 

Galerija
foto: S. Dražić / HRT centar Zadar, Foto: -/-
foto: S. Dražić / HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: S. Dražić / HRT centar Zadar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.