Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradsko vijeće od danas u novom terminu - u 16 sati

15.09.2021.

07:53

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Za danas je najavljena 3. sjednica zadarskog Gradskog vijeća, i to u novom terminu od 16 sati. Na Dnevnom redu je 13 točaka. Podužih rasprava sigurno neće nedostajati, jer izvješća o radu u prošloj godini brane direktori gradskih tvrtki, poput Vodovoda i Čistoće.

Posljednja sjednica počela je u jutarnjim satima, a završila u sitnim noćnim satima. Maratonskih sjednica bilo je i u prijašnjim sazivima vijeća, no ova posljednja oborila je sve rekorde - s trajanjem gotovo punih 19 sati. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić već tada je najavio promjene u cilju podizanja kvalitete rasprave, a jedno od najbržih rješenja koje garantira i "kraće" sjednice svakako je dnevni red s manjim brojem točaka. Današnja sjednica upravo je takav primjer, no vidjet ćemo što će pokazati praksa:

Marko Vučetić

 

Iako su neki očekivali, rujanska sjednica proći će bez najzvučnije točke - one o rebalansu proračuna koja će biti prvi pravi test za vijeće i gradonačelnika Branka Dukića. Puno je osjetljivih tema, počevši od KK Zadra čije se financije najčešće spominju u negativnom svjetlu. Rebalans se tako još brusi - potvrdio je ovih dana sam gradonačelnik Branko Dukić:

Branko Dukić

Na Dnevnom redu današnje sjednice nalazi se i prijedlog kluba vijećnika SDP-a koji traži uvođenje usluge, točnije aplikacije preko koje bi svaki građanin imao slobodan pristup gradskoj blagajni, a sve u cilju podizanja transparentnosti. O tom prijedlogu pozitivno se očitovao zadarski gradonačelnik koji podsjeća kako je grad već ranije poduzeo određene korake u tom smjeru. Naveo je i kako je o svemu zatraženo mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, kako ne bi došlo do kršenja zakona. Dodajmo još kako se zbog epidemioloških mjera sjednica održava bez medija, no osiguran je prijenos putem interneta

Galerija
Marko Dimić/PIXSELL, arhivska fotografija, Foto: -/-
Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.