Hrvatski radio

Radio Zadar

Grdosija u luci Gaženica

11.05.2016.

11:06

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je u zadarsku luku Gaženica uplovio 300-metarski Celebrity Constellation s 2 tisuće i 200 putnika. Samo u slijedeća tri dana očekujemo dolazak četiri mega kruzera, između 260 i 300 metara veličine što su nam prije par godina bili godišnji rezultati.

Time je otvorena sezona kruzera u Zadru od koje se puno očekuje, čak 70 posto gostiju više nego lani.Temelje za tako strelovit uspon kruzerskog turizma na zadarskom području osigurala je prvenstveno nova luka, otvorena prošle godine.  Predaha nema, već za sutra najavljen je dolazak novih mega kruzera. 

           Ove godine očekujemo novo 70 - postotno povećanje putničkog prometa, to je otprilike petu godinu zaredom, već dosta snažno rastemo, očekujemo preko 120 tisuća putnika. Optimizam nije bez razloga. Samo u sljedeća tri dana očekuju se četiri megakruzera. Ne tako davno to su bili i godišnji rezultati, tvrdi Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Na ulazu dočekujemo prve goste. Većinom su to Amerikanci koji prvi put otkrivaju Hrvatsku : Došli smo iz Venecije i imat ćemo četiri stajanja u Hrvatskoj, jučer smo bili u Sloveniji. Znam samo da je Hrvatska lijepa, znam ljude koji su ovdje već bili i rekli da je sve vrlo lijepo. Domaćini su prijateljski raspoloženi, uzbuđeni smo što smo ovdje.

Zbog dobre najave sezone vesele se i svi oni koji žive od turizma. Turistički vodič iz Splita, Frane Vuka: Ja osobno vodim turiste u Krku, idemo u Nacionalni park, i poslije parka tu je vožnja brodom do Skradina.

Oprezni su i u zadarskoj turističkoj zajednici, direktor Ante RadosNa kruzerski val tako se treba navikavati.

U iduća dva dana u Zadru će boraviti skoro 7 tisuća kruzerskih gostiju - bit će to pravi test naše tursitičke ponude, ali i prilika da provjerimo može li Poluotok podnijeti pritisak velikog broja turista.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.