Hrvatski radio

Radio Zadar

Gripa krenula intenzivno i s komplikacijama

12.12.2019.

11:59

Autor: Suzana Dražić

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Gripa je, od prvog zabilježenog slučaja prije mjesec dana u našoj zemlji, intenzivno počela i praćena je mnogobrojnim komplikacijama. Do sada je prijavljeno oko tri tisuće oboljelih, a prvi slučaj registriran je i na zadarskom području.

Veći broj oboljelih, nego inače i brojne komplikacije uzrokovane ovom bolešću,obilježja su ovogodišnjeg početka sezone gripe.

Kada kažemo da je intenzivna znači da imamo veliki broj oboljelih što je i potvrđeno laboratorijskom analizom,a tu su i komplikacije uzrokovane gripom: upala pluća, upala mozga ili srca. Gripa vam može zakomplicirati vašu postojeću bolest i zato se kronični pacijenti i cijepe, kaže voditelj Epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo,dr. Alan Medić 

 A gripu nisu izbjegli ni najmlađi: Imamo veliki broj oboljelih i među djecom do godine dana.

  Teško je za sada predvidjeti daljnji tijek sezone gripe,ističe dr Medić: Još uvijek je aktualan taj tip H1N1 odnosno tip A gripe, ali mi nikada ne znamo koliko se on promijenio unutar svoga genoma. 

Naglašava kako je odaziv na cijepljenje bio odličan, potrošeno su sve naručene doze cijepiva, a županijski Zavod za javno zdravstvo dobit će još oko 400 doza koje su namijenjene za rizične skupine. Za ostale građane jedina opcija je kupiti cijepivo u ljekarni i cijepiti se kod obiteljskog liječnika.

 

 

GRIPA NAŠA INTENZIVNA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.