Hrvatski radio

Radio Zadar

Gripa ove sezone spava zimski san

12.01.2021.

13:01

Autor: M.Savić

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Pandemija Covida 19 vjerojatno je dovela do toga da do današnjeg dana nije u Zadru i okolici zabilježen nijedan slučaj sezonske gripe a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo to isto vrijedi i za ostatak zemlje.

 


Gripa je za Hrvatsku, čini se ovu sezonu podbacila i to je u moru virusa koji šetaju svijetom dobra vijest, potvrđuje zadarski epidemiolog dr. Alan Medić:

" Možemo reći da je gripa ovu zimu podbacila ali vjerojatno zahvaljujući Covid-u. Nema tu previše filozofije zašto je tome tako jer su mjere sprečavanja infekcije od novonastalog virusa potpuno iste kao i za slučaj gripe. Uz to treba uzeti u obzir kako se puno ljudi procijepilo protiv gripe a većina je stekla prirodni imunitet prebolijevajući influenzu zadnjih godina."

Prošlu godinu u ovaj podatak treba uvrstiti činjenicu da je krajem ljeta i na jesen protiv gripe u nas procijepljen solidan broj građana što je samo učvrstilo pad dominacije influence u zimskom razdoblju. Zadarska županija, dodaje Medić, prva je prema broju preventivno cijepljenih.

" Negdje oko 24 000 žitelja zadarskog kraja odazvalo se cijepljenju što je porast na 7 posto u odnosu na godinu ranije".

I na kraju, prvi zadarski epidemiolog pojašnjava da je razlika između jedne i druge infekcije u tome što kod Covida gubite osjet mirisa i okusa uz još brojne simptome te trajanje koji su pak individualni, dok je gripa više manje vremenski i simptomatski jasna. Medić najavljuje kako će u veljači stići značajnija količina cjepiva protiv Covida premda je određena količina već stigla.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.