Hrvatski radio

Radio Zadar

GSS-ovci spasili psa u Maloj Paklenici

24.07.2020.

17:35

Autor: HGSS Zadar/HRT Radio Zadar

Foto: HGSS Zadar

Foto: HGSS Zadar

Foto: - / -

Uz spašavanje i pomoć ljudima gorski spašavatelji često su u situaciji da ih pozivaju da spašavaju životinje. Na popisu odrađenih akcija Stanice Zadar, uz mačke i pse tu su još i krave, konji, ovce, koze, svinje, jedan orao, bjeloglavi sup, zmije…

U srijedu, 22. srpnja, Stanica Zadar pomogla je jednom psu. Njegov vlasnik oglušio se na upozorenje djelatnika NP Paklenica na ulazu u Malu Paklenicu o zahtjevnosti terena kanjona. Pas je malaksao, a kako se radi o velikoj pasmini Leonberger od 55 kg vlasnik ga nije mogao sam spustiti nazad.

Velike vrućine i nedostatak vode velika su opasnost u planinama. Ljudi ih često olako shvaćaju. Najčešće akcije spašavanja nakon padova upravo su dehidracija i umor zbog ljetnih vrućina. Na takve uvjete nisu imune niti životinje.

Dežurni spašavatelji HGSS-a iz stanica Zadar i Koprivnica u NP Paklenica prenijeli su psa UT 2000 nosilima do parkirališta.

Galerija
Foto: HGSS Zadar, Foto: -/-
Foto: HGSS Zadar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.