Hrvatski radio

Radio Zadar

Gubi li zadarska Transfuzija samostalnost?

08.05.2015.

12:04

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog najave da će Transfuzija zadarske Opće bolnice biti pripojena splitskom Zavodu za transfuziju iz zadarskog Crvenog križa upućen je apel mjerodavnim institucijama da se pod svaku cijenu zadrži samostalnsot zadarske Transfuzije. U suprotnom, tvrde, narušio bi se dobar model prikupljanja krvi po čemu je zadarsko područje jedno od najboljih u Hrvatskoj.

Od 5 i pol tisuća doza krvi sa više od tisuću i dvjesto doza zadarska bolnica pomaže Biograd, Split, pa i Rijeku. Gubitak samostalnosti zadarske Transfuzije mogao bi uzrokovati nestašicu krvi, tvrdi zamjenik sanacijske upraviteljice zadarske Opće bolnice dr. Robert Karlo:

       Bolnica u Zadru ima pravo zahtjevati izuzeće od ovakve raspodjele rada i prikupljanja krvi jer smo specifični, pokrivamo veliki broj otoka, velika smo županija i idemo i do Like, Paga, Novalje. Mislim da bi pao broj prikupljenih doza, a ono čega se najviše bojimo su ljetni mjeseci. U slučaju većih nesreća i velikih operacijskih zahvata imali bi nestašicu krvi  jer smo i mi ponekad imali akcije hitnog darivanja krvi što smo uspjevali  organizirati u par sati i prikupiti dovoljne doze krvi. Ukoliko bi to bilo u Splitu mislim da bi imali jedan prazan hod gdje ne bi imali dovoljno krvi za naše potrebe. Dogodilo bi se ono čega se bojimo da bi se odgađale operacije ili da nemamo odgovarajuću krvnu grupu za paciejenta kojemu to treba - kazao je dr. Rober Karlo.

Zbog najave da će Transfuzija zadarske Opće bolnice biti pripojena splitskom Zavodu za transfuziju iz zadarskog Crvenog križa apeliraju da se pod svaku cijenu zadrži samostalnsot zadarske transfuzije. U suprotnom, tvrde, narušio bi se dobar model prikupljanja krvi po čemu je zadarsko područje jedno od najboljih u Hrvatskoj.

Ukoliko bi splitski Zavod za transfuziju preuzeo zadarsko područje to bi smanjilo broj prikupljenih doza. Jedan od razloga je što bi se akcije darivanja krvi održavale samo ujutro, a ne kao do sada i poslijepodne. Na to upozorava voditeljica Odjela transfuzije zadarske bolnice dr. Marijana Nadinić:

       Popodnevnih akcija ne bi bilo, a u pitanje dolaze i naši tereni na otocima koje splistki Zavod pomalo nastoji izbjeći. Tako da i tu  možemo očekivati značajan pad  jer mi sada, s otoka, godišnje prikupimo i do tisuću doza krvi - kazala je dr. Marijana Nadinić. 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.