Hrvatski radio

Radio Zadar

Gubina: U logoru sam bio 260 dana, no postoje samo dobri i loši ljudi

25.03.2016.

13:38

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom HNK sinoć je izvedena predstava nastala po potresnom autentičnom svjedočanstvu Marijana Gubine koji je kao dijete proveo 260 dana u srpskom logoru u blizini Vukovara. Tamo je poslan zajedno sa svojom obitelji, a mučenja i torture koje svakodnevno prolaze usitinu su strašne.

Unatoč ratnoj strahoti koju je proživio on danas šalje poruke pomirenja i čovjekoljublja.

S Marijanom Gubinom razgovarali smo nakon predstave.

Predstava mi znači puno i to iz dva razloga - odgovorio je. Dio je cjelokupnog projekta 260 dana, romana, kazališne predstave, igranog filma, bitan mi je taj cjelokupan projekt. No onaj osnovni cilj je da napokon mi pišemo svoju noviju povijest o Domovinskom obrambenom ratu. Tragedija je da nam to u svijetu drugi pišu...... Nije to samo zbog mene i žrtava koje su prošle pakao nego zbog naše povijesti...Bitan je i taj prikaz patnje hrvatskog naroda, ali i tu je poruka da mi unatoč proživljenom paklu nismo postali divljaci, nego smo isti kao i prije rata, znači ostali smo ljudi... ja ne mrzim, ne osuđujem, ne generaliziram i to je bitno za naglasiti, više od deset tisuća momaka srpske nacionalnosti je branilo Hrvatsku, neki su nam i pomagali u logoru.... no isto tako je činjenica da je Srbija bila agresor..

Nakon svih patnji kroz koje je prošao, Marijan se uspio vratiti normalnom životu. No kako i sam ističe istina o Domovinskom ratu, stradanjima i žrtvama mora se čuti. Na svijetu postoje samo dobri i loši ljudi.

Rat je najbolji prikaz zla na zemlji... ovdje se radi u stvari o borbi dobra i zla i to je neupitno jer svi oni koji su bili sudionici tog Domovinskog rata mogli su to vidjeti u svakom trenutku. Ja na svojim predavanjima u školama, fakultetima kažem mladima da ako nekoga dijele da to rade isključivo po kriterijima dobar ili loš. To jedino ispravno. 

Vi ste skupili hrabrosti za ispričati svoju priču, što savjetujete onima koji su prošli sličan put ? 

Ja potičem druge da govore svoje svjedočanstvo, međutim postoji taj problem da mi kroz ovih više od dvadeset godina, nije postala ozbiljna zainteresiranost da se na jedan način komentira i očuva novija povijest Hrvatske, Domovinski obrambeni rat....

U planu je govori se i igrani film ?

U pripremi smo igranog filma visoke produkcije i postoji jako puno zainteresiranih investitora, uspjeli smo ostvariti i neke ozbiljne kontakte u Hollywoodu, 2017. godine imat ćemo film visoke produkcije.

Za svoje zločince kaže kako su oni najviše kažnjeni što su takvi ljudi , no isto tako zastrašujuće je što se mnogi od njih i dalje slobodno šeću.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.