Hrvatski radio

Radio Zadar

Guc Belona stavljen pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture

02.03.2020.

19:05

Autor: HRT Radio Zadar

foto: Muzej betinske drvene brodogradnje

foto: Muzej betinske drvene brodogradnje

Foto: - / -

Belona je tradicionalni brod namijenjen ribarenju, prijevozu tereta, stoke i ljudi, duljine 5,60metara, širine 1,80m. Iako je prema dokumentima registracije uvedena pod tipom gajeta, Belona se zbog svojih konstrukcijskih oblika svrstava pod tip guc.

Guc Belona stavljen pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture Republike Hrvatske - javio je Muzej drvene brodogradnje iz Betine. 

Izgrađena je 1928. godine u brodogradilištu u Kalima. Brodograditelj Belone Božo Končurat 1908. godine izučio je zanat od Mate Filipija u Betini.Preko 60 godina Belona je bila u vlasništvu obitelji Kolanović iz Privlake, a 2016. godine u raspadnutom stanju dospjela je u ruke Viljema Glavana koji se odlučio na izradu dokumentacije postojećeg broda i obnovu. Dokumentaciju postojećeg stanja izradili su Katarina Batur i Luciano Keber, članovi Institute for Maritime Heritage Ars Nautica.
Nakon izrade dokumentacije brod je transportiran u Škver Ćiro. Obnova je provedena pod nadzorom Nikole Papeše Mačka, a trajala je 8 mjeseci. Gotovo svi dijelovi broda su zamijenjeni, osim dvije rebrenice koje podsjećaju na nekadašnje stanje Belone - navodi se na Facebook stranici muzeja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.