Hrvatski radio

Radio Zadar

Gužva na terenima MASVINA - kušava se ulje

12.10.2016.

14:16

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhunski svjetski stručnjaci za maslinu i maslinovo ulje u obilasku su nasada Poljoprivredne zadruge Masvin u Polači. Riječ je o radionici u sklopu 8. Međunarodnog maslinarskog simpozija koji se do petka održava u Splitu. Najcjenjeniji je to maslinarski skup na svijetu.

"Neka budu male količine ali neka vam ulje bude vrhunske kvalitete, Hrvatska za to ima uvjete" - to je zajednička preporuka vrhunskih svjetskih stručnjaka za maslinu i maslinovo ulje koji su danas obišli nasade zadruge Masvin u Polači. Tamo je održana radionica u sklopu 8. Međunarodnog maslinarskog simpozija koji se u organizaciji splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša do petka održava u Splitu. Domaćin radionice Rade Bobanović komentira radionicu i ovogodišnji urod maslina...

         Misim da je to čast Hrvatskoj, našem Instututu, našem agronomskom fakultetu i svim ljudima  dobre volje, a nama domaćinima sigurno je čast ugostiti ovakvu svitu. Urod konačno ove godine dobar, od 2012. je bilo dugo dugo čekanja. Randmani su bolji nego što je to biol do sada.Bilo je malo više kiše u ovo vrijeme što baš nije dobro pri berbi ali mislim da ćemo opet imati 15 – 16  posto randmane na kraju.

Nemate mušica na plodu?

            Ne, mi smo pripravili smo dobar koktel uz pomoć mokraće mojih konja, meda, još nekih drugi pripravaka, glina je tu neprikosnovena, nikakvi insekticidi i pesticidi, treba se čovjek vratiti prirodi, priroda je tu neprikosnovena, kazao je za HRT Rade Bobanović. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.