Hrvatski radio

Radio Zadar

17:50 / 16.07.2015.

Autor: HRT centar Zadar

GV: Tko kadrovira i kome se pogoduje?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski vijećnici pet sati raspravljali o radu i poslovanju tvrtki u vlasništvu Grada. Tko kadrovira i kome se pogoduje? Oporba smatra da su povlašteni članovi i simpatizeri HDZ-a

Zajedničko gotovo svim gradskim tvrtkama je otvaranje novih radnih mjesta unatoč poslovanju u minusu i u mnogim slučajevima – minimalnim plaćama koje dijele zaposlenicima, a najtanja je "bušta" u zadarskim "Nasadima". Rubeša je zato svaki svoj istup u gradskoj vijećnici tijekom Izvješća o radu i financijskog izviješća završio pitanjem za direktora - Je li istina da zapošljavate po zapovjednoj dužnosti samo članove HDZ-a i na taj način potičete iseljavanje mladih ?

Pupić-Bakrač prozvao je HDZ-ovca Petra Špiku koji se po kvartovskim kafićima, kako je kazao, hvali da je zaposlio 30-ak ljudi.

I u poslovanju gradskih tvrtki pogoduje se članovima i simpatizerima HDZ-a, čulo se na sjednici.

Sabina Glasovac tako je primijetila da je zadarska Čistoća, sistematski pregled svojih zaposlenika u 2013. godini platila 189.000, lani je istu uslugu platila, 124.000 kuna više, a u ovoj godini sistematski za djelatnike čistoće koštao je 351.000 kuna. U samo tri godine, u kasu vlasnika privatne ordinacije, inače gradskog vijećnika i donatora HDZ-a, kazala je Glasovac, otišlo je skoro milijun kuna iz gradskog proračuna.

I dok Čistoća dobro posluje, najveći gubitaš među gradskim tvrtkama je Liburnija. Manjak od 2 milijuna kn, direktor tvrtke Edvin Šimunov opravdao je smanjenjem subvencija grada zadra.

Dok je SDP-ovka Irena Dragić proglasila Šimunova najgorim direktorom, Marko Pupic Bakrač optužio je za ovako velike gubitke Liburnije Grad Zadar zato što novac upucavaju u košarkaški i nogometni klub, dok smanjuju subvencije potrebitima, rekao je Bakrač.

Zbog učestalih krađa vode, naročito u prstenu oko Zadra, gdje se preko noći isprazne cijele vodospreme, zadarski vodovod angažirao je detektiva, čuli smo od direktora Tomislava Mateka..

            Naime, policija izlazi na uviđaj po dojavi, što za nas nema nikakvoga efekta. Zato smo angažirali osobu koja izlazi na teren kada posumnjamo da se netko ilegalno spojio na sustav, snimi dokazni materijal i tada šaljemo policiji prijavu, te imamo svjedoka na sudu - pojasnio je direktor Matek, opravdavajući gubitke vode, uz ostalo i učestalim krađama.

 I vijest koja će razveseliti bicikliste. Rešetke za oborinske vode, koje su na nekim novouređenim cestama postavljene okomito i kao takve predstavljaju opasnost za bicikliste, bit će zamijenjene, obećao je direktor zadarske odvodnje Ante Šikić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.