Hrvatski radio

Radio Zadar

GV Zadra: "Ne želimo da se Zadru dogodi Grčka" - poručila Glasovac

16.07.2015.

09:36

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici zadarskoga gradskog vijeća sjednicu su počeli po uzoru na saborsku. Po prvi puta su dobili plastične pločice na kojima piše Povreda poslovnika i replika. I prije usvajanja dnevnoga reda vijećnici Akcije mladih Marko Pupic Bakrac i Ante Rubesa su negodovali jer im kako su rekli predsjednik vijeća Živko Kolega ne omogućuje da govore i obavljaju svoju vijećničku dužnost. Naveli su kako HDZ-ove vijećnice dobacuju i viču dok su oni za govornicom. Oporba je odbacila prijedlog dnevnog reda.

 

Opet je zaiskrilo između zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete i SDP ove vijećnice Sabine Glasovac. Govoreći o bolničkoj transfuziji gradonačelnik je rekao kako jos postoji nada da se ne ugasi i to zbog aktivnosti gradskog vijeća i uprave. Na to mu je Glasovac iz klupa dobacila da stalno ponavlja isto kao i u slučaju Gazenice, te ga pozvala da ne laže. Na to ju je Kalmeta upitao da objasni zašto je dala ostavku i vratila se u Zadar. Dobacila je da se vratila zbog njega, na sto je Gradonačelnik rekao da ništa nije učinila za grad dok je bila u ministarstvu. Replicirala mu je da je on opljačkao grad.

Zbog dobacivanja iz klupa zaradila je opomenu. Nezavisni vijećnik Reno Sinovcic upozorio je da Nk Zadru prijeti stečaj zbog mogućeg minusa od 10 milijuna kuna. Dodao je da se to dogadja jer on kao glavni financijer vise nema nikakvu ulogu u klubu. S govornice je zatražio alkotest za neke dužnosnike u gradskoj upravi, jer mu navodno gradjani govore o navikama nekih gradskih dužnosnika. Antun Novoselovic zatražio je od Kalmete da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vijeća za prevenciju zbog Uskočke optužnice. Kalmeta mu je odgovorio da to možda i učini kada SDP "potaracaju" na parlamentarnim izborima.

Marko Pupić Bakrać iz Akcije mladih drži da su trebali smo dobiti materijale da bi mogli kvalitetno raspravljati o prijedlozima i stanju u Košarkaškom klubu. Naveo je:

"Ta točka nije bila niti na odboru za školstvo i sport, nemamo pojma o čemu se tu radi i nismo se mogli pripremiti za raspravu"

 
Sabina Glasovac i ime Kluba vijećnika SDPa, DSUa i HNSa najavila je kako ne može podržati ovakav prijedlog dnevnog reda jer su izostale su tri kljune točke:

" Nema izvješća o poslovanju Doma hrvatske mladeži. Postoji li razlog zašto baš ovog trgovačkog društva nema na dnevnom redu kad se raspravlja o poslovanju ostalih gradskih društava?

Ne vidimo razloga za ne vidjeti izvješće o poslovanju Košarkaškog kluba Zadar, trebali bi imati ozbiljne materijale o radu KK Zadra u prethodnoj godini.

Uz rebalans i prijedlog mjera za pokriće manjka u gradskom prorračunu , predložite dugoročniji plan za smanjivanje rashoda gradskog proračuna. Ne želimo da se u Gradu Zadru dogodi Grčka."

rekla je Glasovac i nastavila:

"Grad se zadužuje kod banaka da bi financirao tekuće troškove. Rashodi su debelo nadmašili prihode, rashodovna strana dominira, nema nikakve gospodarske aktivnosti koja bi mogla dati naznaku izlaska iz krize. Ne možemo podržati ovakav dnevni red. "

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.