Hrvatski radio

Radio Zadar

HAK vozačima: Odgodite put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto

06.04.2021.

18:05

Autor: hina

Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Foto: - / -

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta te brojnih zastoja na cestama, Hrvatski autoklub (HAK) savjetuje vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 kod Korenice. Obilazak je DC25 Bunić-Debelo Brdo-Pećani, javio je HAK u 17,30 sati.


Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin te državnu cestu DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica.


Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački (olujni vjetar, vijavica i snijeg); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i DC25 Gospić-Karlobag, zbog vjetra i snijega.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocike (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8), autocesti A7 Draga-Šmrika i LC58107 Križišće-Kraljevica, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja (I. i II. skupina vozila) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom
Zabrana je prometa za I. skupinu vozila na DC102-most Krk (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te Gorskom kotaru te Istri Labin-Koromačno, Labin-Rabac i Labin-Stari Grad.
Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverno-zapadnoj Hrvatskoj pada snijeg, povremeno i kiša. Snijeg nošen jakim vjetrom povremeno pada i u Hrvatskom primorju. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.
Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje.
U prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Korčula; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd.
Na izlazu iz zemlje po četiri sata čeka se na graničnom prijelazu Macelj u putničkom prometu, a na Bregani u teretnom prometu. U teretnom prometu višesatna su čekanja na Goričanu, dva sata čeka se na prijelazu Lupinja, a do pola sata u Murskom Središću na izlaz iz Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.