Hrvatski radio

Radio Zadar

Harpunom pogodili dupina Bojana

23.08.2013.

17:37

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istraživači Plavog svijeta, Instituta za istraživanje i zaštitu mora, tijekom redovnog istraživanja područja Kornatskog arhipelaga susreli su oko 11.30 sati kod Oliba u Virskom moru dobrog dupina koji u leđa ima zabijen harpun ispucan iz podvodne puške.

Metalni harpun duljine preko jednoga metra zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđne peraje te je u odnosu na tijelo životinje nagnut pod kutom od 45˚ uslijed vlastite težine.

Unatoč ozljedi, dobri dupin je tijekom opažanja plivao i zaranjao putujući u smjeru sjevera što ukazuje da je životinja ozlijeđena relativno nedavno. Zbog vremenskih uvjeta nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu, no jasno je da kretanje dupina uzrokuje daljnje ozljede tkiva zbog stalnog pomicanja harpuna. Opstanak životinje je neizvjestan te vjerojatno ovisi o tome hoće li harpun biti odstranjen. Položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je životinja pogođena kada je napadačima ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost,

izvijestili su iz Instituta. 

Naime, dobri dupini povremeno prilaze brodovima kako bi plivali u pramčanom valu te kako bi promotrili ljude koji se nalaze na plovilu. Tada su najranjiviji. Iz Instituta podsjećaju da je na isti način prije tri dana  prilikom plivanja u pramčanom valu, harpunom ubijen i dobri dupin u području uvale Budava, na jugoistočnoj obali Istre, između Valture i Kavrana.

Katalog dobrih dupina Instituta Plavi svijet sadrži fotografije preko 1000 jedinki koje su u hrvatskom dijelu Jadranskog mora načinjene tijekom posljednjih 25 godina.

Uvidom u postojeće podatke, utvrdili smo kako se ozlijeđeni dupin ubraja u 20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića. Prvi put smo ga susreli i fotografirali 16.06.2004. te smo ga nazvali Bojan. Od tada smo ga dobro upoznali s obzirom da smo ga na moru susreli ukupno 55 puta. Budući da nikada nije bio fotografiran sa mladuncem, pretpostavljamo da se radi o mužjaku. Bojana smo posljednji put vidjeli 8.8.2013. u području između otoka Lošinja i Orjula, a tom prilikom nije bio ozlijeđen. Često se druži s drugim rezidentnim dupinima kao što su Elmar, Duje i Meta (koju poznaju i svi usvajatelji dupina),

navode dalje članovi Instituta Plavi Svijet.

Budući da je dobri dupin Bojan ozlijeđen, Institut moli sve koji ga u idućim danima opaze na moru da to i dojave (pošalju fotografije opažanja ako postoje) na telefon 051 604666, fax 051 604668 ili email info@plavi-svijet.org kako bi mogli pratiti lokaciju i stanje životinje te u slučaju potrebe pravodobno reagirati.

U Republici Hrvatskoj, dobri dupini zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo ubijanje zapriječena je kazna od 35.000 kuna, pa je ovaj događaj prijavljen Inspekciji zaštite prirode koja će pokrenuti istražne radnje s ciljem utvrđivanja počinitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.