Hrvatski radio

Radio Zadar

HDZ-ovci izabrali Kalmetu, Erlića..., a Veseloj 2 glasa donijela pobjedu

23.11.2020.

13:59

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Kalmeta o izborima: "...Došlo je do nekih promjena; u Zadru smo dobili novog predsjednika, državnog tajnika Šimu Erlića, u Bibinju smo dobili novog predsjednika, na Viru... Stranka je još jednom pokazala zrelost i ozbiljnost i spremnost za sljedeću političku bitku, a to su lokalni izbori."

Objavljeni su službeni rezultati jučer održanih unutarstranačkih izbora HDZ-a u Zadarskoj županiji. Novo vodstvo birala je trećina sveukupnog članstva; na čelu županijske organizacije ostaje Božidar Kalmeta, gradsku ubuduće vodi Šime Erlić, a promjena u HDZ-u ima i drugim sredinama u županiji. 

Stranka koja na posljednjim parlamentarnim izborima u Zadarskoj županiji nije pobijedila samo u jednoj općini izabrala je novo vodstvo na županijskoj i lokalnoj razini. Novo vodstvo koje je u dobroj mjeri stranku vodilo i ranije. Čelni čovjek županijske organizacije HDZ-a ostao je Božidar Kalmeta koji je ujedno bio i jedini kandidat za tu poziciju:

Apsolutno sam zadovoljan cjelokupnim procesom. Imali smo zahtjevne izbore jer su se održavali u svim jedinicama lokalne samouprave i posvuda su se poštovale protuepidemijske mjere. Došlo je do nekih promjena; u Zadru smo dobili novog predsjednika, državnog tajnika Šimu Erlića, u Bibinju smo dobili novog predsjednika, na Viru...
Stranka je još jednom pokazala zrelost i ozbiljnost i spremnost za sljedeću političku bitku, a to su lokalni izbori.

Kalmetini potpredsjednici su Josip Bilaver, Božidar Longin, Milivoj Kurtov i Jure Fabijan, a u tome nije uspjela Ivana Dević. Uspio je zato Šime Mršić postati čelni čovjek HDZ-a u Biogradu. Bibinjski HDZ odsad je u rukama Šime Sekule, a na Viru je Vesela Vučetić za svega dva glasa pobijedila dojučerašnjeg predsjednika Rajka Radovića. Očekivana promjena je i u zadarskom HDZ-u jer je bio samo jedan kandidat. Josu Nekića zamijenio je Šime Erlić:

Za mene je to velik izazov i velika odgovornost. Doživljavam se kao timski igrač i osoba kontinuiteta te poznajem stranačku organizaciju. Iako sam mlad, već sam dugo godina tu i nadam se da ću svojim elanom, energijom i iskustvom doprinijeti novom jačanju HDZ-a.

Od 12.564 člana HDZ-a u Zadarskoj županiji na izbore je izašlo njih 4.151. Tih 33 % izlaznosti očekivana je brojka s obzirom na pandemiju Covida-19, a HDZ-ovci vjeruju da taj postotak daje kredibilitet izabranima da pripreme stranku za svibanjske lokalne izbore.

IZBORI HDZ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.