Hrvatski radio

Radio Zadar

HDZ-ovi utemeljitelji: Raspišite unutarstranački referendum o Istambulskoj

16.03.2018.

13:00

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjedništvo Županijskoga odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" Zadarske županije predložilo je stranačkome vrhu da se do daljnjeg odgodi ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Osim toga utemeljitelji traže te da se raspiše unutarstranački referendum prije konačne odluke HDZ-a o pitanju koje zadire u bit svjetonazorskog i ideološkog utemeljenja stranke. U okolnostima sve izraženijih prijepora i suprotstavljanja koje takozvana Istanbulska konvencije izaziva u hrvatskoj javnosti, a koji su ovih dana sve očigledniji i unutar HDZ-a, Predsjedništvo Zajednice utemeljitelje HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman' Zadarske županije smatra najdemokratskijim i najsvrhovitijim načinom donošenja konačne stranačke odluke o ovom izrazito spornom pitanju, središnjim stranačkim tijelima predložiti raspisivanje unutarstranačkog referenduma o ratifikaciji Istanbulske konvencije, stoji u pismu koje je predsjednik te udruge Drago Krpina uputio predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću i najvišim stranačkima tijelima.

Na referendumu bi se na najdemokratskiji način donijela odluka koja bi odražavala stvarnu volju većine članova HDZ-a, naglašava se u pismu uz poziv ostalim županijskim organizacijama Zajednice utemeljitelja i stranačkim tijelima da prihvate i podrže njihov prijedlog. Prijedlog obrazlažu u devet točaka ističući da HDZ, prema Statutu, svoj program temelji na načelima kršćanske civilizacije te da "čuva tradiciju i identitet hrvatskog naroda“.

Zadarska Zajednica utemeljitelja pita i čemu žurba s Istanbulskom konvencijom, pa ističe kako je stvoren dojam da HDZ pristaje na "pritiske i ucjene minornih, pa i višeznačno dvojbenih koalicijskih partnera, poput HNS-a i Milorada Pupovca, kao i neopravdane zahtjeve koji dolaze izvan Hrvatske". Tim se pritiscima i ucjenama, drže, treba oduprijeti i pod cijenu raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora jer "HDZ ne smije biti talac karijerističkih ili materijalnih interesa bilo kojeg pojedinca ili skupine".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.