Hrvatski radio

Radio Zadar

Helikopter HRZ-a u akcijama zbrinjavanja inozemnih turista

13.08.2019.

17:24

Autor: Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić

Foto: - / -

U tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista s otoka Hvara i Visa do KBC Split sudjelovao helikopter Mi-8 MTV HRZ-a. U dvije akcije s Hvara je najprije prevezeno dvoje djece koja su u najkraćem roku dovezena do KBC Split, a odmah nakon njih posada se vratila po još dvije odrasle osobe.

Helikopter HRZ-a u akcijama zbrinjavanja inozemnih turista

U tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista s otoka Hvara i Visa do KBC Split sudjelovao helikopter Mi-8 MTV HRZ-a. 

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak, 13. kolovoza 2019. s helikopterom Mi-8 MTV u tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista kojima je bilo potrebno hitno zbrinjavanje do KBC Split.

U dvije akcije s Hvara je najprije prevezeno dvoje djece koja su u najkraćem roku dovezena do KBC Split, a odmah nakon njih posada se vratila po još dvije odrasle osobe koje su također prevezene do KBC Split.

Ovim akcijama prethodila je još jedna, i to s otoka Visa odakle je hitno prevezen strani državljanin, ronilac, zbog dekompresijske bolesti.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je cijela posada svim srcem i mislima uz djecu i ostale pacijente.
“Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bi djecu što brže prevezli do KBC Split. U pratnji djece prevezli smo i majku i liječnika s Hvara te smo odmah nakon toga zbrinuli i dvoje drugih pacijenata. Prethodno smo s Visa također prevezli jednog stranog turista. Zajedno s medicinskim timovima dežuramo 24 sata kroz cijelu godinu i uvijek smo spremni poletjeti i pružati sigurnost stanovnicima i turistima hrvatskih otoka”, poručio je natporučnik Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u letačkoj posadi su bili kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničar letač desetnik Branimir Šimunović.

Tijekom ove godine letačke posade ETH prevezle su ukupno 322 pacijenta kroz ostvarenih 315 sati naleta.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.