Hrvatski radio

Radio Zadar

HGSS na Banovini: od rada na visinama do posla s umjetninama

09.01.2021.

17:16

Autor: HGSS Zadar/rzd

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Odrađena je 91 intervencija s više od 200 zadataka. Od ostalih aktivnosti spašavatelji su intervenirali i obišli 120 lokacija, u kojima su izvršeni obilasci stanovništva, saniranje ozljeda, zbrinjavanje i prijevoz ozlijeđenih, prijevoz osoba na smještaj u vojarnu ‘’Pukovnik Predrag Matanović’’.

Od prvoga dana zadarski spašavatelji i spašavateljice sudjeluju u pomoći ljudima zahvaćenim potresom. Hrvatska gorska služba spašavanja sa svojih 25 stanica odmah je pokrenuo aktivnosti na svim područjima gdje svojim znanjem i stručnošću može pomoći. Tako su psi HGSS-a već u prvim satima imali nekoliko uspješnih pronalazaka u ruševinama. Preko 160 spašavatelja i spašavateljica iz 18 stanica bilo je aktivno na terenu u prva 24 sata. Sve intervencije koordiniraju se iz tri autonomna zapovjedna vozila.

Tijekom prvog dana timovi HGSS-a su obišli 84 sela. Mještanima su dostavljene živežne namirnice, lijekovi i ostale potrepštine. Timovi odjela bespilotnih sustava odmah pokreću mapiranje područja Petrinje iz zraka (830 hektara) radi utvrđivanja oštećenja na objektima. S obzirom na velik broj donacija građana, jedan šator koristi se za prihvat donirane robe koja se raznosi udaljenijim i nepristupačnijim mjestima. U danima nakon toga Hrvatska gorska služba spašavanja intervenirala je u 120 sela na području Banovine. U većini više puta.

Odrađena je 91 intervencija s više od 200 zadataka. Spašavatelji su intervenirali i obišli 120 lokacija u kojima su izvršeni: obilasci stanovništva, saniranje ozljeda, zbrinjavanje i prijevoz ozlijeđenih u bolnicu, prijevoz osoba na smještaj u vojarnu ‘’Pukovnik Predrag Matanović’’. Na lokacijama je obavljena opskrba hranom, vodom i ostalim potrepštinama, kao i procjena materijalne štete te svi ostali zadaci koje situacija zahtjeva. Do 31.12. u 16:00 sati HGSS je intervenirao 372 puta u opskrbi pogođenog stanovništva: dostavom hrane, vode, lijekova, agregata, cerada i najlona za pokrivanje krovova te ostalim potrepštinama.

Spašavatelji HGSS-a sudjelovali su i u evakuaciji preko 400 vrijednih umjetnina koje su iz oštećenih prostora Galerije Krste Hegedušića i Hrvatskog doma u Petrinji u organizaciji Ministarstva kulture i medija i Civilne zaštite premještene u Gradski muzej u Sisku.

Samo HGSS stanica Zadar do danas ima odrađena 94 čovjek/dana na terenu, uglavnom na radovima na visini gdje uklanjamo oštećene objekte koji predstavljaju opasnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.