Hrvatski radio

Radio Zadar

HGSS-ova noćna akcija spašavanja petero stranaca

31.10.2022.

13:17

Autor: HRT Radio Zadar/HGSS

Noćna akcija spašavanja

Noćna akcija spašavanja

Foto: HGSS / -

HGSS je izvijestio o noćnoj akciji spašavanja petero stranih penjača, koji su u subotu navečer pozvali pomoć, jer nisu mogli samostalno izići na vrh smjera na zapadnoj stijeni Anića kuka. 

Prema njihovim informacijama ušli su u smjer “Bora bora”, ali su kasnije izgubili orijentaciju i nije jasno u koji smjer su ušli.


Dežurni spašavatelji iz HGSS Stanice Rijeka, njih osam, locirali su ih iz podnožja 300-metarske stijene. Dio njih ostao je u podnožju, a dio se uputio okolnim putem na vrh gdje se nalazi logistička kutija. Kako se nije radilo o ozlijeđenim osobama, na terenu je dogovoreno da će troje, koji su bili 30 metara ispod prve naveze, biti spušteno absailom, a gornju dvojku će se izvući na vrh.


Opremom iz logističkih kutija napravljeno je sidrište na vrhu iznad smjera “Kapetan pelinkovac” odakle se dvoje spašavatelja spustilo do donje trojke s opremom za absail. Dvoje iznad njih su izvučeni na vrh te su se samostalno, Đuzinim smjerom, spustili u podnožje.


Akcija je završila u 2:15 ujutro.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.