Hrvatski radio

Radio Zadar

HHO: Narušena ljudska prava i Daruvarca i oštećenice

19.12.2018.

18:07

Autor: Radio Zadar/HINA

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je, u vezi slučaja puštanja iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca, priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Osvrćući se na izjave vladinih i sudskih dužnosnika HHO je ustvrdio da "za promicanje ljudskih prava i zakonitosti u društvu nije rješenje u smanjivanju prava obrane okrivljenika, a iz razloga jer neke institucije društva ne postupaju dovoljno odgovorno i dovoljno učinkovito".

Hrvatska mora sačuvati atmosferu vladavine prava koja će svim građanima jamčiti pravnu sigurnost. Ne smijemo si dopustiti niti da se na temelju pojedinih medijskih eksponiranih slučajeva odmah traže 'represivne' promjene zakona, kojima bi se smanjile ljudska prava građana jamčena Ustavom, međunarodnim normama i hrvatskim zakonima, ustvrdio je HHO.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.