Hrvatski radio

Radio Zadar

HIGH 5 Sport Film & Media Festival predstavljen u Zagrebu

13.04.2016.

14:56

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je spremno za premijerno izdanje High 5 Sport Film & Media Festivala. Više od 170 filmova, s čak 5 kontinenata bit će prikazani na velikom platnu festivala High 5, a nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju filma.

Ponosan što ćemo dodijeliti i posebna priznanja i nagrade osobama koje su zadužile hrvatski sport i osobama koje nažalost više nisu s nama. To su Bruno Orešar, prvi izbornik Davis Cup reprezentacije, Slavko Rasberger koji je za vrijeme ratnih godina sačuvao ATP turnir u Umagu, Eduard Tartaglia za cjeloživotni doprinos u košarci, i Vlatko Marković, osoba koja je obilježila Hrvatski nogometni savez. Posebno mi je zadovoljstvo najaviti i skijaški dan u Zadru kada ćemo imati priliku pogledati nekoliko sjajnih sportskih dokumentaraca posvećenih ovom sportu. Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj, izjavio je na konferenciji za novinare u Zagrebu organizator festivala Andrej Maksimović.

Pete Radovich, višestruko nagrađivani američki producent porijeklom iz Zadra najavio je premijeru dugometražnog filma Barakude o olimpijskim pobjednicima iz Londona – hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji.

Uvijek mi je bio san snimiti film o hrvatskim sportašima, a bio sam presretan kad sam dobio dozvolu Ratka Rudića i Hrvatskog vaterpolskog saveza da film bude upravo o tim sjajnim mladim sportašima. Posebno mi je drago kao Zadraninu da će se ovaj festival održati upravo u mom gradu i ponosan sam što će moj film premijerno biti prikazan upravo tamo, izjavio je Pete Radovich.

Pristigle filmove ocjenjivat će čak dva žirija, novinarski žiri te žiri sastavljen od sportaša i ljudi koji su svojim djelovanjem vezani uz sport, a čiji je predsjednik Ranko Četković, tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnicima festivala bit će uručene posebne statuete autora Ivice Propadala, priznatog umjetnika i glazbenika koji je vrlo brzo došao do idejnog rješenja inspiriran sjajnim hrvatskim sportašima i velikanima.

Suorganizator festivala je i Hrvatski olimpijski odbor koji je rado prihvatio pokroviteljstvo nad High 5 Sport Film & Media Festivalom, posebno jer se radi o novom konceptu u promidžbi hrvatskog sporta, povezivanju sportskih dokumentarnih filmova s panel raspravama i konferencijama o aktualnim sportskim temama.

Mediji zauzimaju ključno mjesto u sportu, a Hrvatska mora pratiti međunarodne trendove i biti konkurentna na tom području. Drago mi je da su organizatori festivala to prepoznali te nam svima ponudili platformu za razmjenu postojećeg i prikupljanje novog znanja. Nadam da će se festival pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju i obavezan termin u godišnjem kalendaru svih sportskih djelatnika kao i svih onih koji su bliski sportu, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Da je uoči festivala sve spremno potvrdio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta. : „Zadovoljstvo mi je što će se prvi High 5 Sport Film & Media Festival održati u našem gradu i zahvaljujem organizatorima što su odabrali baš Zadar,  grad sporta iz kojeg su potekli mnogi svjetski poznati sportaši, ali isto tako i grad bogate kulture i povijesti te naravno, prepoznatljivo europsko turističko središte. Ovaj festival koji spaja sport, kulturu, turizam, medije i biznis svakako je još jedan atraktivan i značajan događaj koji će itekako doprinijeti kvaliteti ponude najbolje turističke destinacije u 2016. godini, istaknuo je zadarski gradonačelnik. 

Festival će trajati od 25. do 30. travnja, a održat će se nekoliko atraktivnih lokacija u Zadru, a osim projekcija domaćih i stranih sportskih dokumentarnih filmova i zanimljivih panel-rasprava, tijekom festivala posjetitelje očekuje i izložba fotografija i umjetnosti na temu sporta te brojni drugi zabavni sadržaji.

Detaljan program festivala i više informacija može se pronaći na službenoj internetskoj stranici HIGH 5 Sport Film & Media Festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.