Hrvatski radio

Radio Zadar

15:52 / 10.06.2020.

Autor: Filip Matijević

Hit su trešnje, a trn u oku prekupci

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Prije dva mjeseca, pod posebnim mjerama, otvorena je Gradska tržnica. Bio je to jedan od prvih koraka vraćanja života u normalu nakon pojave koronavirusa. Kako izgleda zeleno srce grada 60 dana poslije?

Sunce je privuklo kupce na zadarsku Gradsku tržnicu. Iako, pitate li prodavače, nema ih mnogo. Pa nema ni zarade, kažu prodavači:

- Sinko moj, nema priče od lani ove godine. Razlika je nebo i zemlja. Nema se pinezi... Sve što kupuju, kupuju po komadić, a kupuje sirotinja.

A najveća gužva je na štandovima sa svježim voćem i povrćem. Hit su trešnje. 20 kuna kilogram:

Dobre su, nisu kisele ni previše slatke.

Prodaje ih Zdenko Gospić:

Domaće su trešnje. Imamo još i breskvu, marašku, smokvu, šljivu... na voćnjaku od 1,5 hektara na lokaciji Prkos-Škabrnja. A trešnje su dobre, samo su zbog ove zadnje kiše počele pucati jer mi ne prskamo protiv truleži i onda je to problem. Želimo da bude zdravo, ali onda ih dosta propadne.

Na susjednom štandu povrće iz Sikova:

- Prodajem blitvu, kupus, krumpir, mrkvu, salatu, selen, peršin, ciklu...
- Jesu li se ljudi vratili nakon korone, kupuje li se?
- Kod mene se kupuje, vratili su mi se ljudi. Ovdje sam 10, 12 dana...
- Nedostaju li Vam turisti?
- Ne fale mi, ja imam domaće kupce koji stalno kod mene kupuju.

Turistima se ne raduju previše jer i kada dođu, kažu, kupuju na komade. A ne raduju se nekim drugim pojavama prodavači koji nisu htjeli pred mikrofon, ali su u razgovoru negodovali. Riječ je o prekupcima. Ima ih, ističu, previše na tržnici - i do 90 %, a štandove imaju na najboljim lokacijama. Na pitanje kako je to moguće, sliježu ramenima i kažu da je to dokaz da država ne radi kako treba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.