Hrvatski radio

Radio Zadar

Hitna, kirurgija, interna, specijalizacije koje se izbjegavaju

02.08.2018.

13:27

Autor: Dorotea Perović

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, napustilo ju je 600 liječnika, a još 1500 ima pripremljenu dokumentaciju i može sutra otići. Zadarsku Opću bolnicu jučer je napustio poznati kardiolog dr. Ante Anić, što je bio povod da provjerimo kakva je u zadarskoj Bolnici situacija sa kadrovima.

Iako je određen broj liječnika, od našeg ulaska u Europsku uniju, napustio bolnicu, za sada nemamo značajno velike probleme sa kadrom kazao nam je zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice, dr. Edi KarucMeđutim  uviđamo jedan trend koji nas upozorava da ćemo u dogledno vrijeme imati jako velik problem s liječničkim kadrom.

Hrvatska liječnička komora podržala je potez Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prva u Hrvatskoj donijela paket poticajnih mjera. Riječ je o subvencioniranju troškova podstanarstva, plaćanju rata stambenih kredita i edukacije. To je dobar način za rješavanje dijela problema, ali, usprkos uvriježenom mišljenju nije problem samo u novcu, kaže dr. Karuc: Jedan od problema je promjena stava mladih liječnika. Mi imamo na našim natječajima kandidate koji se javljaju, međutim njihovo mišljenje, njihov stav je potpuno drugačiji nego što je bio prije deset ili petnaest godina. Trend je da mladi liječnici traže ono što im je lakše, i mi ćemo za ove teže specijalizacije kao što su kirurgija ili interna, u dogledno vrijeme biti u velikom problemu.

Problem je i specijalizacija iz hitne medicine koja je vrlo zahtjevna i teška, i na koju se nitko ne javlja: Jer plaća vam je ista, puno više posla puno odgovornijeg posla i puno ste više izloženi svemu.

Postoje načini da se ti problemi riješe, a tko je taj tko ih treba rješavati? Mislim da bi to trebalo Ministarstvo zdravstva, Komora…Trebalo bi puno promjena u zakonskim okvirima.

Ako se stvari nastave kao do sada, za nekoliko godina ćemo zaista imati veliki problem jer se dobar liječnik ne može dobiti u dvije godine – zaključuje dr. Karuc.

Iako je odlazak stručnjaka, kakav je kardiolog Ante Anić u, najvjerojatnije privatne vode, gubitak za zadarsku Bolnicu, dobra vijest je da ona ipak nije u tako lošoj situaciji. Trenutačno je 80 specijalizanata na specijalizacijama i za očekivati je da u dogledno vrijeme, osim u Hitnoj medicini, neće biti većih kadrovskih problema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.