Hrvatski radio

Radio Zadar

Hitna pomoć zatrpana pozivima

07.08.2017.

12:41

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bura koja je zapuhala na zadarskom području dala nam je malo predaha od novog vala vrućina i visokih temperatura koje nas čekaju u nastavku tjedna. A vrućine proteklih dana najteže su pale starijim i kronično bolesnim građanima koji su u znatno većem broju potražili liječničku pomoć.

Zadarska je županija tako po broju poziva hitnoj pomoći proteklih dana bila jedna od rekoredera:

 I dok smo do prije nekoliko dana imali 20 - tak  intrevencija dnevno danas je to 35 na području grada Zadra, a na razini Županije više od 110 intrevencija. Puno veći pritisak. Najviše se javljau radi kolapsa od vrućine, slabosti, nesvjestice... Dosta je  tegoba vezano uz gušenje, tu su i srčani bolesnici. Većinom su to stariji i kronično bolesni pacijenti, rekao je dr Predrag Orlović, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu

Povećan je ovoga ljeta i broj prometnih nesreća zbog čega bi ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu  htio da se vrati punkt hitne pomoći na autocestu A 1 koji je odlukom HZZO-a  ukinut prije dvije godine:

  Budući da su nam ispostave Hitne pomoći blizu  A1, u Benkovcu i Posedarju, uspjevamo  stići na vrijeme ali bilo bi idealno  da nam se vrati taj tim hitne koji je dugi niz godina bio upravo dežuran na autocesti  u slučaju prometnih nesreća i sl.

   A Zadrani i njihovi gosti brane se od vrućeg i sparnog vremena na razne načine. Mnogi su na godišnjem što im olakšava svakodnevne aktivnosti: Sjedim u kafiću, pijem hladna pića i pokušavam ne raditi ništa, a  što mi i uspjeva, rekao nam je jedan Zadranin.

  Drugi anketirani ne smije na sunce jer :Imam vrtoglavice  pa bižim doma, napravim propuh, pijem dosta vode i i jedem voća.

 Danas uz buru malo lakše dišemo, al od sredine tjedana ponovo nam stižu temeparure iznad 35 stupnjeva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.