Hrvatski radio

Radio Zadar

HNK ZADAR: Pogledajte predstavu Buža u izvedbi HNK Split

27.02.2017.

07:44

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom HNK večeras pogledajte predstavu Buža u izvedbi HNK Split - autora Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića, koja je premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu. Igraju: Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska. Početak je u 20 sati.

U izvedbi pored glumačkih protagonista sudjeluje i glazbenica Jelena Galić koja svira i pjeva glazbene brojeve koje je za potrebe predstave skladao Mate Matišić. Autorski tim osim redatelja Zorana Mužića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao isprva kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špire Guberine. Popularnost filmske Buže rezultirala je velikim strahopoštovanjem što je ujedno i razlog zbog kojeg se iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama.

Riječ je gorko-slatkoj priči o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.