Hrvatski radio

Radio Zadar

HNK Zadar u Noći kazališta: Predstavljanje knjige "A di smo sad, moja Stoše?" i izvedba predstave

19.11.2022.

07:14

Autor: Radio Zadar

Noć kazališta u Zadru

Noć kazališta u Zadru

Foto: - / -

Hrvatsko narodno kazalište Zadar "Noć kazališta" obilježava predstavljanjem knjige Živka Nižića "A di smo sad, moja Stoše?" te izvedbom istoimene predstave. Knjiga će biti predstavljena u 18 sati, a u 20 sati je izvedba predstave.

HNK Zadar predstavljanje knjige

HNK Zadar predstavljanje knjige

Foto: - / -

Knjiga objavljena u nakladi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar sadržajno se nastavlja na tekstove objavljene 2012. godine u knjizi Od Foše do Atlantide (moja Stoše! / Stoše od Foše, u suizdavaštvu Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučiišta u Zadru. 


U prvoj knjizi objavljene su Stoše od Foše - adaptacija i prijevod na zadarski govor komedije Kate Kapuralica Vlahe Stullija, i autorska komedija Od Foše do Atlantide (moja Stoše!), originalno umjetničko djelo autora Živka Nižića. A di smo sad, moja Stoše? je, dakle, svojevrsni treći dio priče o fikcionalnim likovima Zadrana, u čijim se sudbinama zrcali specifični mentalitet mediteranske provincijske kršćanske civilizacije. 


Dok u prva dva dijela čitatelji susreću galeriju likova koji odražavaju prepoznatljivi zadarski tradicionalni kolorit, u trećem dijelu, autor svodi priču na troje protagonista: Stošu, Šimu i Perku, koji u monološkoj formi, prilagođenoj novom vremenu izolacije, izoliranosti i posljedično samoće, u retrospektivnom ozračju analiziraju sebe, svoje padove i uspjehe ali i sredinu u kojoj žive sada, povezujući svoja iskustva s vlastitim spoznajama o povijesti i tradiciji rodnoga grada. 


Taj pokušaj subjektivne spoznaje sebe i povijesti uvjerljivo je izražen odgovarajućim lokalnim zadarskim idiomom. Posebnu vrijednost knjizi daje glosar na kraju knjige, s korisnim objašnjenjima značenja vokabulara korištenog u tekstu, kao prinos očuvanju tog specifično zadarskog govora koji izumire. U knjizi su korištene stare fotografije Zadra iz arhive Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar kao i fotografije Željka Karavide K&K iz predstave A di smo sad, moja Stoše u režiji Zorana Mužića koja je premijerno izvedena 28.4.2021.

Knjigu će predstaviti Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, urednica knjige, izv. prof. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin, recenzentica, doc. dr. sc. Ana Bukvić i autor Živko Nižić

Moderatorica je Žana Bumber, glumica HNK Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.