Hrvatski radio

Radio Zadar

13:18 / 31.08.2015.

Autor: Ana Dobrović

Hobotnica na gradele netko?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sušeni morski traci od hobotnice na gradele nešto su najukusnije što ste ikad jeli tvrde u Tkonu. Pogledajte reportažu Ane Dobrović.

U Tkonu, na otoku Pašmanu. čak je 15 oznaka Hrvatski otočni proizvod, na cijelom otoku više ih je od 30. A uskoro će u kandidaturu i tkonski matar, morska biljka koja to i je, i nije. 

Živi se od mora, zna to i ova biljka. Nije morska, ali bitno joj je da je tu i tamo zapljusne neki val, da osjeti miris mora i soli. U portu, među kaićima, više je dekoracija, a manje degustacija. 

U portu je jako lipa, dekorativna, ovako na Suncu i moru, ali bere se tamo di nema kuća, di nije naseljeno, di je isključivo čisto more i Sunce.....- Kažu da ima puno vitamina C, i eteričnih ulja..... - Može se jesti na puno načina, sa salatom, mesom, ribom, inćunima  kaže Vesna Zalović. 

To su koristili naše bake i djedovi u davna vremena, .......- Jel je vi jedete ?

Mi ovdje konzumiramo to češće na otoku, to je baš naša tradicionalna spiza - objašnjava Julijana Radović voditeljica Sajma otočnih proizvoda u Tkonu. 

Tradicionalno, i jutarnji je đir po moru, ulovi se uvijek, bar nešto, a sve iz mora dobro dođe i upotpuni poneki obrok.

Gle, veliki je najlon, a ribe malo, evo par šparića, ovo je za riblju juhu, za lešati, imamo zubaca doma i pauka, ovo je dodatak - kaže Tihomir Benčić. 

Tkon ima i svoje hobotnice, tradicionalno jelo, koje obožavaju i domaći i gosti. Sušeni morski traci od hobotnice. 

To je nešto najukusnije što ste ikad jeli, s maslinovim uljem i prepečencem, domaćim kruhom koji se još baci na gradele  tvrdi Adriana Benčić iz Turističke zajednice Tkon. 

Hobotnica se lovi kroz cijelu godinu, a krak po krak. suši se najbolje kad je, dakako, bura - ni prekratko ni predugo, mora biti, kažu - taman, da bi se dobio tkonski specijalitet. 

Onda se otkine ovaj dio, mi rećemo mulja, otkinemo traci, svaki zasebno, i stavimo na žicu na buru, dok nema bure, nema ništa ni od hobotnice,...... - Tri, četiri kila je dovoljno 12 uri na buri, onda u frižider, prije nije bilo frižidera, pa su stavljali na šufit, ali brudet od ovoga, s krumpirima je savršen..........- Ali ulje mora biti čisto, maslinovo i malo papra, ništa drugo  govori Slavica Smoljan. 

Vole turisti probati neke nove stvari koje nikada nisu mogli nigdje probati, i domaću autohtonu ponudu, koju mogu naći samo na Pašmanu... kaže Nadija Vagunek, direktorica TZ Tkon. 

Aaaaa, svi pitaju koji budu po zimi, dođu na lito, di vam je hobotnica, a ne moremo sad, sad nema vrimena objašnjava Slavica Smoljan.

Jer, sušeni traci od hobotnice, su zimsko jelo, bar bi trebali biti. Ne poslužuju se, jedu se odmah dok su još topli, uz komin, gdje se peku. Ali, onima koji ih probaju i zavole, ne smeta ni grijanje usred ljeta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.