Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li ova godina biti godina oblice?

12.01.2017.

09:46

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekstremna hladnoća i orkanska bura stočarima poskupljuju proizvodnju, a štetne posljedice hladnoga vala izvjesne su i na poljoprivrednim kulturama. Iako stanje na zadarskom području zasad nije zabrinjavajuće vidljivih posljedica ipak ima, ali i očekivanja nekih dobrobiti od ove zime.

S obzirom na prizore burom i ledom okovanog Novigrada s početka prodora hladnoga vala zasad smo i dobro prošli – kaže višestruki maslinarski šampion dr. Ivica Vlatković ocjenjujući stanje u maslinicima na svojemu području. Osim burom polomljenih grana zasad, čini se, nema većih posljedica:

Bile su niske temperature do -7 ali sve to maslina može podnijeti ako to dugo ne traje, onda u pravilu nema nekih velikih šteta, ali ćemo vidjeti kakvi će biti naredni dani. Najavljuju još nešto hladnijih prodora pa ćemo vidjeti, ovo je recimo neka granca po kojoj maslina neće pretrpjeti značajnije štete ali kada bi minusi išli i do -10 i malo potrajalo, vjerojatno bi bilo šteta ozbiljnih.

U međuvremenu dr. Vlatković ukazuje na dobru stranu ove zime. Naša najraširenija sorta oblica traži hladnije zime da bi dobro rađala:

I ja prognoziram ako prođe ova zima bez nekih velikih šeta da će ovo biti godina oblice.

Poznati vinogradar i vinar Šime Škaulj iz Nadina manje strahuje od ovoga vala hladnoće, više od posljedica prošlogodišnjega mraza:

Pa kažu da jedno zlo ne ide baš samo, uvik neko drugo se nadostavi na njega, tako i ovo. Posljedica definitivno od mraza prošlogodišnjega će biti i to dvi godine sigurno, a ovo, opet kažem pomoći mu sigurno neće.

Na buru su pažani navikli no orkanski udari i niske temperature usred sezone janjenja stočarima znače samo jedno – veće troškove proizvodnje – potvrđuje Ante Čemeljić iz Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica":

Gledajte, troškovi ’oće biti malo veći iz razloga što uzgajivači moraju češće obilaziti svoja stada, voda se mora konstantno dovoziti friška, mora se razbijat led i tako.

Osim toga ispaše na otvorenom nema i ovce treba prihranjivati što također poskupljuje proizvodnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.