Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li ovoga ljeta biti zabave na plaži Zrće?

31.05.2020.

14:17

Autor: Vladimir Šetka

Hoće li ovoga ljeta biti zabave na plaži Zrće?

Hoće li ovoga ljeta biti zabave na plaži Zrće?

Foto: - / -

Umjesto "partijanera" koji su upravo trebali "okupirati" popularnu plažu Zrće, klubovi su zatvoreni, a na ulazima na plažu postavljeni su lanci. I dok smo lani u ovo doba svjedočili stotinama rasplesanih mladih Europljana, pod naletima bure još jedino se na otoku sreće njišu dvije palme.

U Novalju stižemo prijepodne, nakon ugodne vožnje bez kolona i zastoja. Sat parkiranja u centru grada, uz more, je pet kuna. Parkirana su vozila domaćih ili slovenskih tablica. Sjedamo na prvu jutarnju kavu, koja stoji pristojnih osam kuna. Uglavnom se čuje lokalni dijalekt, a tu i tamo primijetimo da ima i naših sugrađana iz unutrašnjosti Hrvatske. Lani u ovo doba održavao se Zrće Spring Break Europe Festival, a rivom i ulicama lijeno su šetali mladi Europljani, još mamurni od noćne zabave i crveni od jakog proljetnog sunca. Nekima u Novalji ni najmanje ne nedostaju.

– Reći ću Vam da sam oduševljena. Ne živim od turizma. Mislim da je zgodno da svi pogledamo da se može bez tog Zrća i da postoje i drugi aspekti otoka i našega mjesta koje možemo plasirati i privući drugu klijentelu, kaže nam jedna mještanka. S njom se vjerojatno ne bi složio stariji sugrađanin, kojega prekidamo u igri s unučicom. On se nada, da će umjesto mladih sa sjevera Europe, koji otvaraju sezonu na Zrću, bar dio kapaciteta popuniti domaći gosti i Slovenci. – Uložilo se puno novca. I moje kćerke su isto uložile. Ne znamo što će biti, nadamo se da ipak hoće nešto. Lani smo, primjerice, bili puni. U svibnju smo apartmane iznajmljivali za 120 eura, a u špici da i ne govorim. A sada čujem da su neki spremni spustiti cijene na 30-40 eura, ali ni to nije u redu, kaže nam Novaljac.

Upravo bi apartmani mogli imati najviši pad broja gostiju. U autokamp Straško, te neke otvorene hotele ovaj je tjedan stiglo oko 470 turista - Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca. No to je neusporedivo s lanjskih 1600 gostiju potkraj svibnja, kaže direktorica Turističke zajednice Marina Šćiran Rizner. – Naravno da je pad neusporediv i da je to ono na što se svi spremamo cijelo ovo vrijeme. Od prošlogodišnjih ostvarenih oko milijun i sedamsto tisuća noćenja, ako uspijemo ostvariti 25-30 posto bit ćemo, „zadovoljni“, kaže direktorica TZ-a Novalje.

A ovo je trebala biti rekordna godina za Novalju, no svi festivali su otkazani. No, klubovi na popularnoj plaži ipak će raditi. – Možda je to prigoda za domaće goste, koji proteklih godina nisu bili u prilici ljetovati i zabaviti se na Zrću. Sada imamo najviše upita domaćih gostiju, kako organiziranih grupa tako i onih koji bi došli na maturalac. Baš smo se ovih dana i našalili kako bi trebalo napraviti „retro“ večer za sve nas koji smo stvarali to Zrće i dolazili prije 15-20 godina, dodaje Šćiran Rizner.

Baš su domaći gosti početkom novoga tisućljeća otkrili Zrće kao buduće party – odredište. Jedan od „pionira“ zabave na plaži je i poznati turistički poduzetnik na Pagu, Boris Šuljić, čiji je noćni klub prvi proslavio Zrće kao destinaciju ljetne zabave za mlade. – Zrće će raditi i ove godine u smanjenom formatu, naravno da neće biti onih velikih gostovanja, otkazani su svi festivali. Radit će gotovo svi klubovi od početka srpnja, pratimo epidemiološke mjere i odluke Stožera, aktivno sudjelujemo kroz rad Glasa poduzetnika u jednom dijelu kao sektor za „evente“ i vjenčanja, te predlažemo popuštanje mjera što se tiče broja ljudi na open-air mjestima kakvo je Zrće i slično. Da, bit će to retro možda za nas koji smo malo stariji, ali ne za one generacije koje to žele konzumirati pa makar i u ovako smanjenom opsegu, dodaje Šuljić.

No, on je davno shvatio da uz zabavu, gostima bolje platežne moći treba pružiti i gastro-eno doživljaj. Restoran njegova hotela odnedavno nosi i Michelinovu zvjezdicu. – Otvorili smo nedavno, nakon „korone“, točnije od 15. ovoga mjeseca i popunjeni smo izvrsno. Naši vikendi, kako restorana tako i hotela, unaprijed su popunjeni i to je na neki način potvrda da se ulaganje u kvalitetu i inzistiranje na izvrsnosti isplati, kaže nam poznati hrvatski turistički djelatnik. A proteklih godina osim domaćih i susjeda Slovenaca, tu su kvalitetu prepoznali i gosti iz čitave Europe, Sjedinjenih Država, Dalekoga istoka i drugih dijelova svijeta.

Upravo lokalna gastronomija može u ovo „postkorona“ vrijeme biti mamac za neku drugu klijentelu, dodaje direktorica Turističke zajednice. - I ne samo to. Novalja ima izvrsnu ponudu adrenalinskoga turizma, tu su naši tisućljetni Lunjski maslinici, skrivene plaže, napominje Šćiran Rizner.  A tijekom dvotjednog odmora u Hrvatskoj to bi mogli otkriti i motociklisti iz njemačke savezne pokrajine Donje Saske koje srećemo upravo u Lunu. U Hrvatskoj barem dvaput godišnje ljetuju na susjednom Rabu. Na Pagu su prvi put i ne znaju da su na jednoj od popularnijih „party destinacija“ u Europi. No to ih ionako, kažu, ne zanima. Njima je do sasvim drukčije avanture i jedva su dočekali otvaranje hrvatske granice za turiste. - Za nas ne postoji „doba korone“. U našem okrugu na sjeveru Njemačke nije bilo zaraze. A i kod vas se smirilo. Zato ponovno dolazimo u kolovozu, ali tada ćemo unajmiti brodove i ploviti, kaže nam Volker. Možda će brodom ipak lakše pronaći paške plaže skrivene ispod „mjesečeva“ krajolika, do kojih se ionako može samo „ovčjim“ stazama.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.