Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li paunovo oko opet prepoloviti urod maslina ?

11.04.2016.

18:28

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vremenski uvjeti pogoduju pojavi i širenju paunovog oka - ekonomski najznačajnije bolesti masline. Posebno su ugrožene domaće sorte Oblica i Drobnica koje čine više od polovice maslinarskog fonda Zadarske županije stoga poljoprivredni stručnjaci već sad procjenjuju urod znatno niži od prosjeka.

Puno kiše u kombinaciji s posolicom - to je onda prava katastrofa - kaže nam Ivan Šimičević iz poljoprivredno savjetodavne službe najavljujući još jednu mršavu maslinarsku godinu: 

                 Na područjima na kojima se taj vlažni zrak duže zadržava ili na područjima koja su izložena posolici, u takvim uvjetima taj napad može biti i preko 50 posto, i 60, 70 posto, i sasvim sigurno bi se nama mogla dogoditi ova maslinarska godina kao i prošla kada smo brali svega 40 posto u odnosu na prosjek.
U suzbijanju problema neprocjenjiva je pravodobna primjeru preporučenih mjera zaštite:
                   Maslinari prekasno idu sa zaštitom, zaziru od zaštite dok je plod na krošnji...Mi smo prošle godine imali one kiše kraj osmog i početak devetog mjeseca i tada su se zapravo dogodile te primarne infekcije i to se sad pokazuje.
Ne samo u vidu opadanja lišća već kod jače infekcije i sušenja cijelih stabala zbog čega se, zaključuje Ivan Šimičević, neki maslinari više okreću otpornijim, introduciranim sortama maslina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.