Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li postotak cijepljenih u našoj zemlji odrediti ovogodišnju turističku sezonu?

01.02.2022.

14:18

Autor: V.Š./Radio Zadar

Pozdrav Suncu

Pozdrav Suncu

Foto: Marko Dimic / Pixsell, arhivska fotografija

Korona-kartu Europske unije gotovo nitko više ni ne primjećuje, jer je situacija s pandemijom u gotovo svim zemljama i regijama označena tamnocrvenom. No, već sada se spominje da bi turisti pri odabiru ljetnog odredišta mogli birati destinacije prema postotku cijepljenog domaćeg stanovništva. U tom pogledu najbolje stoje zemlje konkurenti Hrvatskoj - Italija, Španjolska i Portugal gdje je obuhvat cijepljenja između 80 i 90 posto.

Zbog visokog obuhvata cijepljenja neke zemlje već smanjuju ili ukidaju ograničenja zbog pandemije koronavirusa. To u Hrvatskoj još nije slučaj - u potpunosti smo cijepili tek oko 56 posto ukupnoga stanovništva. Može li nam to ugroziti turističku sezonu, jer se sve češće čuje da će kriterij za preporuke putnicima biti stopa procijepljenosti destinacije. Direktora zadarske Zračne luke Josipa Klišmanića to ne zabrinjava, te podsjeća da je i lani Hrvatska s puno manjim postotkom cijepljenog stanovništva bila hit-odredište:


Josip Klišmanić

Ni privatni iznajmljivači nisu previše zabrinuti - Klaudio Grdović predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja HGK Zadar i predsjednik Udruge iznajmljivača Danijel Radeta:

Grdović i Radeta

Direktorica županijske Turističke zajednice Mihaela Kadija ipak je opreznija:

Mihaela Kadija

Najave za sezonu su za sada obećavajuće - tvrde i Kadija i Klišmanić, koji ističe i najave novih avionskih linija:

Klišmanić i Kadija

Bolju godinu očekuju i iznajmljivači:

Grdović i Radeta

A svi redom se nadaju da nas koronavirus neće iznenaditi i potkopati optimistična očekivanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.